Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Milyen fürdőszobai lámpát válasszunk

Fürdőszbai lámpák
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

A fürdőszobai világítás kiválasztásakor a biztonságra összpontosítsunk, az IP védettségre

Szép fürdőszobai lámpát keres? Természetesen fontos a design a kivitel , de ne felejtse el a biztonságot és a gyakorlatiasságot, erre a fürdőszobai lámpáknál nagy ügyelni kell.

Tudja meg mekkora az IP védettség

Miért érdemes különös figyelmet szentelni a fürdőszobai lámpa vásárlásakor? Mint jól ismert, a víz nagyon jó áram vezető, ezért minden készüléket védeni, kell beleértve a lámpákat is.Emiatt a fürdőszobákban lévő elektromos berendezések szigorú szabályoknak és szabványoknak felelnek meg. A megfelelő fürdőszobai lámpatest kiválasztásához először meg kell vizsgálni, hogy a fürdőszoba melyik részére épül, és milyen célra. A fürdőszobák úgynevezett biztonsági zónákra osztódnak.

Biztonsági zónák

 • Zóna 0 – A kád vagy zuhanyzó belseje. Itt nem lehet sem kapcsoló , sem aljzat - konnektor.
 • Zóna 1 – Tér a fürdőkád vagy a zuhany szélétől 2,25 m magasságig (a padlótól mérve).Itt a készülékeket csak biztonságos, alacsony feszültséggel lehet üzemeltetni, a biztonságos feszültségforrás a 0, 1 és 2 zónán kívül.
 • Zóna 2 –0,6 méterre van a fürdőkádtól vagy a zuhanyzótól és 2,25 m-rel a padló felett. Itt lehetnek tápegységek, kapcsolók és aljzatok a biztonságos alacsony feszültséggel, és forrásuknak a 0, 1 és 2 zónákon kívül kell lennie.
 • Zóna 3 – Tér a 0, 1, 2 zónákon kívül.Különböző típusú fürdőszobai felszerelések használhatók itt. A vásárláskor azonban mindig nézze meg az IP védettséget
 • koupelna

IP védettség

Az IP-védettség értékét az egyes világítások dobozára írják, és ha kiválasztja a fürdőszobai felszerelést, akkor a második számjegyet figyelje, amely a víz behatolásának fokát jelzi.. Egyszerű szabály az, hogy minél magasabb a szám, annál nagyobb a védelem.
 • IP x0 - Nincs védelem
 • IP x1 - Függőlegesen cseppenő víz ellen védett 
 • IP x2 - Függőlegesen csöpögő víz ellen védett, és 15º-ban dönthető a működési pozíciójához képest a készülék.
 • IP x3 - A készülék védett permetező víz ellen, a függőlegestől számított 60º-ig.
 • IP x4 - Fröccsenő víz ellen védett minden irányból
 • IP x5 - Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból
 • IP x6 - Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett
 • IP x7 - Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között )
 • IP x8 - Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1 m-nél mélyebben)
 • IP x9 - Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen

A világítás intenzitását befolyásolja a csempe színe

Ha már tudja, hogy mekkore védelmet igényel, a fürdőszobai világítás megjelenésére koncentrálhat.Függetlenül attól, hogy a fürdőszoba kicsi vagy nagy, szüksége lesz egy mennyezeti lámpára, amely szétszórt fényt ad. Válaszhat egy mennyezeti lámpát,vagy egy spotlámpát.Egyre népszerűbbek a beépíthető lámpák, amelyeket közvetlenül a mennyezetbe építünk be.Ne feledje, hogy a világítás intenzitása is befolyásolja a csempe színét. A sötét csempéknél a fény kevésbé lesz fényvisszaverő, mint a vilásosabbaknál, így erősebb világításra van szükség. Hogy jól lássunk, a villanykörte színének hidegnek kell lennie (lásda Hogyan válasszunk megfelelő színá lámpát című cikket). És mivel a legtöbb ember a fürdőszobában készülődik, sminkel, borotválkozik a színeknek élethűnek kell lenniük , azaz a Ra értéknek legalább 80-nak kell lennie. (többet a Hogyan látunk a fényintenzitásoknál) .A mennyezeti lámpán kívül a fürdőszobában szükség van a tükör megvilágítására is. Hosszú fénycsövet vagy tükörmegvilágítókat ajánlunk.
 
koupelna


Egyre több háztartásban van a fürdőszoba, a WC-vel összekötve.A szoba nagyobb, így jó, ha a fürdőszobában nem csak a mennyezeti lámpát és a tükör fölötti lámpatestet használunk, hanem a fali lámpákat is. Ezeket függőlegesen vagy vízszintesen is fel lehet szerelni.  Ha külön WC-világítást szeretne keresni, elegendő egy mennyezeti vagy fali lámpa.
 
 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

Hogyan válassuk meg a fényforrás színét? Fényforrások
Biztonsági zónák a fürdőszobában Fürdőszbai lámpák
A világítótestek foglalatai Fényforrások
Fényáram és a fény intenzitása Fényforrások
Hogyan válasszunk konyhai csillárt? Konyhai megvilágítás

Copyright © 1994 - 2023 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i