Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Fényáram és a fény intenzitása

Fényforrások
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

A fényforrások kiválasztásánál meghatározó tuljadonság a fényáram, amelyet a csomagoláson megtalálhatunk és a kibocsátott fény mennyiségét adja meg minden irányban egy másodperc alatt.

Az izzók kiválasztásánál fontos figyelnünk a fényerőre. Ez a legtöbb esetben fényáramként van feltüntetve és lumenben van megadva (lm). Ezzel az adattal találkozhatunk az izzók csomagolásán. Ennek aza adatnak a mértéke rögtön megmondja nekünk, milyen intenzitással fog világítani az adott fényforrás. A wolfrámszálas izzók megközelítőleg 13,5 lm/W fényerőt tudtak biztosítani, mig a LED izzók  leggyakrabban 30 - 110  lm/W fényerőt biztosítanak.
Ebből adódóan a wattban megadott teljesítmény nem tükrözi a fényerő mértékét (nagyságát) a LED izzóknál. Ezért a választásnál nem dönthetünk a teljesítmény alapján, mint a klasszikus izzók esetében. A LED izzó teljesítménye függ a diódák számától, ezek fényerejétől és nem utolsó sorban a színhőmérsékletétől.

Fényáram 

A fényáram egy meghatározó mutató, amelyre nagy figyelmet kéne szentelnünk a világítás kiválasztásánál. Megadja az 1 másodperc időtartam alatti sugárzott fény energiáját, tehát bizonyos értelemben teljesítményről beszélhetünk. 

Klasszikus izzó
Halogén izzó
Energiatakarékos izzó 
LED izzó 
Fényáram            
 25 W
25 W 
5 W 
3 W 
210 - 204 lm 
 40 W
40 W 
9 W 
5 W 
400 - 450 lm
 60 W
60 W
13 W 
9 W 
700 - 740 lm 
 100 W
100 W 
22 W 
15 W 
1300 - 1500 lm 
 
Nem újdonság, hogy az izzók öregedésével csökken a fényerejük is. A fényerő csökkenése az összes technológiájú, kivitelezésű izzók esetében érvényes. Az energiatakarékos izzók esetében akár 30% -ra is csökkenhet az eredeti értékhez képest. A LED izzók esetén az eredeti értékhez képest megközelítőleg 70%-ra csökken a fényerő, az élettartamuk végére. A LED izzóknál ügyelni kell arra, hogy ne melegedjenek túl. 70 °C feletti üzemeltetés esetén nagyban csökken az élettartamuk. A magsabb üzemi hőmérsékletet a legtöbb esetben, a nem megfelelően elhelyezett izzók esetén tapasztalhatjuk. Példaként ne használjunk egy világítótesten belül LED izzót egyéb típusú izzóval párhuzamosan.
Előnyős informálódnunk, hogy a megadott fényáramot az adott izzónál rögtön a beüzemelést követően megkapjuk, vagy van egy felfutási idő. A LED izzók esetében a teljes fényáram rögtön a bekapcsolást követően rendelkezésre áll. Ezzel ellentétben az energiatakarékos izzóknál néhány perc (másodperc) szükséges a teljes fényáram eléréséhez. Ebből adódóan nem alkalmasak olyan helyiségekbe, ahol gyakran a ki-és bekapcsoljuk a világítótestet. A gyakori kapcsolgátás lényegesen csökkenti az élettartamukat is.
  

A megvilágítás intenzitása

A megvilágítás intenzitása a fényáramból adódik (része), amely egy bizonyos területre szórt fény mennyiségét adja, vetítési szögtől és a fényforrástól való távolság fügvényében. 
Egy igen fontos mutatóról beszélhetünk és egyszerűen mérhetjük egy lux mérő segítségével. Az egyes helyiségek megvilágításának intenzitását a következő táblázatban szemléltetjük.

 
 Helyiség típusa, funkciója, szerepe
Intenzitás (lx)
 Lépcsőház
30
 Folyosó
70 
 Fürdőszoba, WC
150 
 Konyha, nappali és étkező
250 - 350 
 Megvilágítás olvasáshoz, íráshoz, kézimunkához
500
 
 A megvilágítás mértékegysége a lux (lx), mely egy lumen fényerősségű fényforrás által egy négyzetméter felületre kisugárzott fényt jelent. A fény intenzitása szintén a fényforrás és a megvilágított terület közti távolságként van megadva (minél nagyobb a távolság, annál több lumenre van szükség) továbbá függ  a fénysugár szögétől/irányától (minél ferdébben esnek a sugarak a felületre, annál gyengébb a megvilágítás).  
Az intenzitás kiszámításához egy egyszerű számítási mód áll rendelkezésre amely a következő: 1 lx = 1 lm/1 m². Ebből adódik, hogy a fényforrás vásárlásánál fontos megfigyelnünk a dobozon feltüntetett lumen mértékét (lm). Ez az érték adja meg a fényáram mennyiségét, amelyet a fényforrás egy másodperc időtartam alatt sugároz minden irányban 

 
 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

A világítótestek foglalatai Fényforrások
Hogyan használjuk a színhőmérsékletet? Lehet, hogy érdekli Önt
Hogyan válassuk meg a fényforrás színét? Fényforrások
Milyen izzóra van szükség? Fényforrások
Biztonsági zónák a fürdőszobában Fürdőszbai lámpák
Hogyan válasszunk fénycsövet? Garázs és pince
Hogyan világítsuk meg a pincét? Garázs és pince

Copyright © 1993 - 2024 Donoci®, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i