Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan válassuk meg a fényforrás színét?

Fényforrások
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

A lámpák kiválasztása során nem csak a pénztárcánk szerint kellene döntenünk, azaz a legolcsóbb lámpát keresni, de nem kevésbé fontos, hogy a világítás kellemes legyen. Ehhez szükség van elgondolkodni azon, milyen a kiválasztott lámpa fényének színe. Az egyszerűség érdekében a leggyakrabban használt fényforrások színét három kategóriába tudjuk sorolni: meleg fehér, hideg fehér és nappali fehér.

Meleg fehér – a pihenéshez

Általában mindnyájunknak a legkellemesebb és legmegszokottabb a meleg fehér színű fény. Ennek igazából a fénye sárga árnyalatú és ilyen fényt bocsát ki a hagyományos, halogén izzók, de a drágább fénycsövek és LED fényforrások is. A LED fényforrásoknál az utóbbi időben előtérbe került a hagyományos izzóknál fehérebb fény használata. Ennek az a célja, hogy a fény jobban megközelítse a nappali fény színét. A fehér árnyalat a szemet jobban kíméli, mint a sárgább árnyalat.
A meleg fehér fényforrásokat olyan lámpákba ajánljuk, amelyeket a pihenésre használt helyiségekben helyezünk el – leggyakrabban a hálószobában, nappaliban vagy gyerekszobában.
 
 

Nappali fehér – a munkához

Otthonainkban gyakran használunk nappali fehér színű fényforrásokat (néha semleges fehérnek nevezve). Ezek olyan helyiségekbe használhatóak, ahol valamilyen tevékenységet végezünk és szükségünk van „jól látni a sárgás árnyalat nélkül“. Konkrétan ezeket a fényforrásokat a konyhába, fürdőszobába, folyosóra, esetleg a gyerekszobába vagy irodába ajánljuk.
 
 

Hideg fehér – oda, ahol jól kell látnunk

A harmadik fényforrás típus a hideg fehér színű. Ezekre a világos, éles fény a jellemző, néha kékes színárnyalattal. Az ilyen fény segít a munkára való összpontosításra és kevésbé fárasztja a szemet (ideális a munkához a számítógépnél). Leggyakrabban az ilyen fényforrásokkal a dolgozó szobákban, irodákban, középületekben és ipari csarnokokban találkozhatunk. Használhatók szintén a sötét helyiségekben, mint például a pincékben.

A színhőmérséklet a döntő

Gyakori kérdés, hogyan tudjuk meg, melyik típusba tartozik a kiválasztott fényforrás? Szükségünk van tudni, hány kelvines, vagyis milyen a színhőmérséklete? A színhőmérsékletet a gyártónak fel kell tüntetnie minden fényforrás csomagolásán. Itt igaz az egyszerű szabály – minél több a kelvinek száma, annál fehérebb vagy kékesebb a fény árnyalata.
 
 
  
Mint érdekességről szeretnénk néhány sort irni Andries Kruithof holland fizikus tanulmányáról. Ebben felhívta a figyelmet arra, hogy összefüggés van a szín árnyalata és a megvilágítás intenzitása között. Szerinte az alacsony megvilágítás értékeken az emberek inkább a meleg fehér fényszínt válasszák, míg a magasabb megvilágítási értékeken a meleg fehér és nappali fehér fényt részesítik előnyben. Konkrétan 20 lx megvilágítás érték esetében a 2000K színhőmérséklet a legkedveltebb, 300 lx megvilágítási értéknél a 4000K és magasabb színhőmérsékletet választották a tanulmányban megkérdezett emberek.

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Kérdezzen bármit

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 7-15:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

A világítótestek foglalatai Fényforrások
Fényáram és a fény intenzitása Fényforrások
Hogyan használjuk a színhőmérsékletet? Lehet, hogy érdekli Önt
Hogyan válasszunk fénycsövet? Garázs és pince
Hogyan világítsuk meg a pincét? Garázs és pince

Copyright © 1994 - 2022 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i