Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Biztonsági zónák a fürdőszobában

Fürdőszbai lámpák
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

Azokon a helyeken, ahol az elektromosság találkozik a magas páratartalommal, különösen nagy figyelmet kell szentelnünk a biztonságra. Az ilyen helyekre speciális biztonságtechnikai előírások vonatkoznak, a balesetek megelőzése végett.

A fürdőszobában magas a páratartalom, ezért a fürdőszobai lámpák kiválasztásakor, ne csak a külső kivitelezés alapján döntsünk, hanem a világítótest anyagát is vegyük figyelembe. A fémből készült lámpák idővel korrodálódhatnak, ezért kerüljük az olcsó darabokat. Keressük inkább a jó minőségű öntvény, üveg vagy műanyagból készült lámpákat.

 
Biztonságtechnikai szempontból, a rizikós területek zónákra vannak felosztva.
 

zóna 0 

Magába foglalja a fürdőkád, zuhanytálca belsejét - példa: vízalatti megvilágítás. Az ilyen esetekben csak alacsony feszültségű világítótesteket alkalmazhatunk, maximálisan 12 V, amelyek felszerelhetőek a kád belső részéhez. Ezeknek a típusú világítótesteknek, legalább az IP X7 -es védettségi osztályba kell tartozniuk.

 

zóna 1 

Magába foglalja a falakat, mennyezetet a kád és a zuhanykabin felett a zuhanyrózsa magasságáig, vagy minimum 225 cm talajtól számított magasságig. A világítótesteknek legalább az IP X5 - ös védettségnek kell megfelelniük (fröcssenő víz ellen védett). Ezekre a helyekre megengedett a  különböző elektromos berendezések telepítése (vízmelegítők, fűtött kádak, világítótestek).

 

zóna 2 

Magába foglalja az 1-es zóna körüli falakat a talajtól számított 3 m magasságig és 60 cm horizontális irányban. A világítótesteknek legalább az IP X4 - es védettségnek kell megfelelniük, beleértve a mosdó feletti világítótesteket is. Ezekre a helyekre felszerelhetőek a különböző lámpák, ventillátorok, vízmelegítők, zuhanyszivattyúk és a fűtött kád tartozékai.  
 

zóna 3  

Ebben a zónában megengedett a 230 V feszültségű, önkioldós biztonsági kapcsolóval ellátott konnektorok felszerelése. Minden esetben szükséges az áramvédő kapcsoló (FI relé) 30 mA-nél nem magasabb érzékenységű beiktatása. Ezekre a helyekre felszerelhetőek az  IP 20 - as védettségű világítótestek.

 

 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

Hogyan válassuk meg a fényforrás színét? Fényforrások
A világítótestek foglalatai Fényforrások
Fényáram és a fény intenzitása Fényforrások
Hogyan válasszunk konyhai csillárt? Konyhai megvilágítás

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i