Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

A világítótestek foglalatai

Fényforrások
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

Nagyon sok típusú, kivitelezésű lámpa és világítótest létezik. Nem szabad elfeledkeznünk az izzó kiválasztása közben az adott lámpa, világítótest foglalatáról sem, melynek meg kell egyezni a lámpa fogalaltának típusával.

Mi is az a foglalat?

A lámpa azon része, ahová behelyezzük az izzót, fényforrást. A foglalaton keresztül jut el az áram (feszültség) az izzóba a hálózatból. Tehát ebből adódóan minden világítótest rendelkezik valamilyen típusú foglalattal és ezt minden esetben figyelembe kell venni a fényforrás kiválasztásánál. 

LED technológia, mint alternatív megoldás, lehetőség

Napjainkban igen népszerű megoldást jelent a LED technológia, amely lényegesen gazdaságosabb fényforrást jelent a hagyományos fényforrásokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb hagyományos izzót lecserélhetjük LED-es izzóra a legtöbb típusú foglalat esetében, sőt válogathatunk különböző formájú és méretű LED izzók közül. 
 
Tápfeszültség/teljesítmény
 
 
Táplálás 230 V AC váltóáramú feszültséggel hálózatból 
Napjainkban már elérhetőek a leggyakrabban használt hagyományos és spot izzók 230 V feszültséggel működő LED változatai. Ezeket az izzókat mindenféle beavatkozás és egyéb berendezés nélkül kicserélhetjük és használhatjuk a már meglévő lámpáinkban. Nem szükséges semmilyen kiegészítőt (transzformátort) vásárolnunk.
Táplálás 12 V feszültséggel
Ezekhez a fényforrásokhoz minden esetben szükséges egy transzformátort bebiztosítani, amely a 230 V feszültségből 12 V feszültséget hoz létre, azaz átalakítja. (gyakran ezek már beépítve megtalálhatóak a világítótestekben)
Ne feledkezzenek meg arról, hogy a különböző típusú fényforrásokhoz, izzókhoz különböző típusú feszültségátalakítót (transzformátor) szükséges kiválasztani. (a LED izzókhoz LED transzformátort) 
 

Foglalatok típusai

  • becsavarozható foglalatok (menetes foglalatok)

A leggyakrabban használatos foglalatok egyike, melyeket a méretük szerint különböztetünk meg. Minden egyes méretet más-más típusú világítótestbe használják és különböző megvilágításra alkalmasak. A foglalat száma, jelölése megadja az izzó foglalatának az átmérőjét milliméterben.

Klasszikus nagy méretű foglalat és egyben a legelterjedtebb. Találkozhattunk már az "Edison menet" megnevezéssel is. Az E jelölés ebből adódik és a 27 -es szám az átmérőt jelöli milliméterben.
Ilyen foglalattal megtalálhatóak a LED izzók, halogén, energiatakarékos, klasszikus wolfrámszálasak is. Az ilyen foglalattal ellátott világítótestek alkalmasak a helyiségek fő megvilágítására,mint pl: garázsok, folyosók, pincék és nem utolsó sorban a kültérre is. A kínálatban megtalálhatóak a hagyományosnak mondható dekorációs izzók is. A legtöbb E27 -es foglalattal rendelkező izzó 230 V feszültséggel üzemel, de előfordulnak 24 V  feszültségről üzemelők is.
 
A másik leggyakrabban használatos foglalat típus 14 mm átmérővel. Találkozhatunk a "kis Edison foglalat" vagy "minyon" megnevezéssel is. Az E14-es foglalatú izzók általában kisebb teljesítményűek (25 W vagy 40 W) és a legtöbb esetben a design , dekorációs és kisebb csillárokba fordulnak elő, illetve a konyhai páraelszívókban és hasonló berendezésekben. Az izzók gyertya vagy gömb formájúak. Speciális reflektor izzó kivitelezésűek is megtalálhatóak az E14 foglalatúak közt. Természetesen LED-es és klasszikus technológiával is gyártják. A legtöbb esetben az energiatakarékos E14 fogalatú izzókat használjuk a hagyományos izzók helyett.
 
A kevésbé ismert foglalattal rendelkező izzók, amelyeket az iparban alkalmazzák:
 
E40 - "Góliát" 
Ez a legnagyobb a menetes foglalatok közül, melynek átmérője 40 mm. 
Az ilyen típusú foglalatokat olyan helyeken alkalmazzák, ahol nagy teljesítményű fényforrásokra van szükség. Az elmúlt időkben akár 2000 W teljesítményű izzók is előfordultak, de napjainkban már csupán 400 W teljesítményű kisüléses izzókat használnak. Ebből adódóan inkább az iparban ,vagy a kültéri világításokban alkalmazzák. 
E10 - "Törpe"
Az alacsony feszültségű világításoknál használatosak. A legtöbb esetben a kézi elemes, illetve a karácsonyi világítósoroknál fordulnak elő. 
  • Bajonettes foglalat

Hengeres kialakításúak és két kiálló csap található rajtuk. Ezen csapok segítségével rögzítjük őket a foglalat "L" kialakítású részébe. A foglalat alsó részében egy rugóval megtámasztott kontaktus található. Az izzót egy finom nyomással a foglalatba nyomjuk, majd elfordítjuk, ezzel biztosítva a rögzítését. A rugóknak köszönhetően ezek a foglalatok ellenállnak a rezgéseknek, mozgásoknak.

B22 
LED kivitelben készülnek, de megtalálhatóak az energiatakarékosak, illetve halogének is. 230 V feszültségről üzemelnek.
 
Ajánlatunkban megtalálhatóak az ilyen foglalattal rendelkező LED izzók.
 
A G betű az angol globular szóból fakad, az U betű pedig az izzó formáját jelzi és a 10-es szám a csatlakozási csapok egymás közti távolságát jelzi, ami 10 mm.  
A GU10 foglalat két szimmetrikus csatlakozóval rendelkezik, melyek átmérője 5 mm és az egymás közti távolsága 10 mm. Eredetileg a halogén izzókat készítették ilyen foglalattal, amelyek elsősorban a spotlámpák irányított fényét biztosították. Napjainkban már természetesen LED-es kivitelben is kaphatóak, különböző színhőmérsékleten és teljesítménnyel.
Ez a foglalat igen elterjedt, nagy részük 230 V feszültséggel üzemel jellemzően a spotlámpákban, beépített lámpákban. Egyes LED típusok dimmelhetők
  • Tüskés fénycső foglalat

Gyakran használt foglalat típus, főként a fénycsöves világítótesteknél. Bizonyos esetekben egyoldalas foglalatnak is nevezik őket. A műanyag részből a fénycső végén kettő vagy négy tüske található. A két tüskés fénycsövek általában beépített indítóval rendelkeznek. A négy tüskés fénycsövekhez minden esetben szükség van külső transzformátorra (átalakítóra). A foglalatok alakja és méretei normalizálva vannak, azaz egységesek. Ezekkel a foglalatokkal néha találkozhatunk a halogén izzóknál is.

Ezt a foglalatot a T8 típusú fénycsöveknél használják.
 
Egy régi típusú fénycsőről van szó, amelyet már hosszú évtizedek óta forgalmaznak és gyártanak. Tipikus jellemzőjük a nagy átmérő - 26 mm és a jó szín visszaadási index, amely általában 80-90 Ra és a csúcsmodellek között eléri akár a 90 Ra feletti értéket is. A fénycsövet a G13-as foglatban úgynevezett fojtótekercsek segítségével üzemeljük be.
Elérhetőek a LED T8-es fénycsövek is, amelyekhez nincs szükség további elektronikai alkatrészekre, kiegészítőkre. Közvetlen 230 V AC feszültségre köthetőek. Tökéletes megoldás lehet garázsok, irodák, üzlethelyiségek megvilágítására. 
 
Ez a foglalat 230 V AC hálózati feszültséggel üzemel, amelyek a modern T5 fénycsövek részére készültek. Ez a típus hivatott helyettesíteni a régi T8 csöveket. 
 
Nagy előnyük a T5 fénycsöveknek a kisebb átmérő, amely mindössze 16 mm. Kiválóan alkalmasak közterületek, bevásárlóközpontok vagy irodák megvilágítására. Léteznek már LED technológiájú csövek is, amelyeknél szintén nem szükséges további elektromos kiegészítőt biztosítani a beüzemelésükhöz. 
 
Négytüskés beszúrható kompakt fénycsövek. 
 
Ezzel a foglalattal kínálatunkban megtalálhatóak a fénycsövek és kompakt izzók között LED-es kivitelezésben is. 
 
G4
Két tüskével rendelkező foglalat, amelynél a tüskék közti távolság 4 mm. Egyszerűen csak be kell szúrni az izzót a foglalatba. Leggyakrabban a halogén izzóknál használatosak és a LED izzóknál is. 12 V üzemi feszültséggel a fürdőszobai, tükörmegvilágítások illetve a konyhapult megvilágításoknál is találkozhatunk velük.
 
G9
230 V üzemi feszültséggel működnek, két tüskét találhatunk a fényforráson.  Lapos tüskék közötti távolság 9 mm. Eredetileg a halogén izzóknál alkalmazták ezt a típusú foglalatot, azonban napjainkban már LED-es G9 kivitelezésűek is kaphatók. Gyakran találkozhatunk velük a modern világítótesteknél. 
 
Az MR16 vagy GU5,3 számmal jelölt foglalatoknál két tüskét találhatunk, amelyek közt a távolság 5,3 mm és egyszerűen csak be kell szúrni az izzót  foglalatba. Az MR rövidítés az angol "multifaceted reflector"-ból ered. Nagy részük 12 V üzemi feszültségről működik, de előfordulnak közvetlen hálózati feszültséggel működőek is. Leggyakrabban a spotlámpáknál találkozhatunk velük (beépített, fali, mennyezeti). Az MR16 típusú foglalattal rendelkező izzók alkalmasak a nedves környezetben való használatra, mint pl: fürdőszobák, zuhanyfülkék, medencék, konyhapultok és hasonló. Természetesen ezeknél is elérhető a LED-es kivitelezésűek.
Speciális lapos kialakítású kerek foglalatokról van szó, amelyeket leginkább reflektor (irányított) fényű világítótesteknél alkalmaznak.
Befejezésképp csoportosítjuk a leggyakrabban használatos foglalatok típusait és megnevezéseiket LED kivitelezésben:
 
LED izzók
E27
E14
G4
G9
LED spotok
GU10
MR16/GU5,3
LED fénycsövek
G13(T8)
G5(T5)
 
Amennyiben segítségre van szüksége bátran forduljon hozzánk ide klikkelve
 
 
 Patice

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

Fényáram és a fény intenzitása Fényforrások
Hogyan használjuk a színhőmérsékletet? Lehet, hogy érdekli Önt
Hogyan válassuk meg a fényforrás színét? Fényforrások
Milyen izzóra van szükség? Fényforrások
Biztonsági zónák a fürdőszobában Fürdőszbai lámpák
Hogyan válasszunk fénycsövet? Garázs és pince
Hogyan világítsuk meg a pincét? Garázs és pince

Copyright © 1993 - 2024 Donoci®, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i