Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan válassuk meg a fényforrás színét?

Fényforrások
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

A világítás a hangulatteremtés egyik hatásos eszköze, mely lényegesen módosíthat egy helyiség használhatóságán és a térérzeten, ezért fontos a megfelelő színű fényforrás kiválasztása.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő színű fényforrást?


A megfelelő világítás kiválasztásánál sok szempont közbeszól, nem csak az izzó ára és mérete számít fontos tényezőnek, hanem a fény színe is. Ezt az értéket fény színhőmérsékletének is nevezik. 

A világítás a hangulatteremtés egyik hatásos eszköze, mely lényegesen módosíthat egy helyiség használhatóságán és a térérzeten, a valóságosnál nagyobbá varázsolhatja a teret azáltal, hogy érdekes tárgyakra irányítja a tekintetet, illetve lágyíthatja az éles térhatárokat is.


A fény nem csak megvilágítási, hanem lakberendezési tényezőként is számontartható. A mesterséges világítás ugyanolyan súlyú eleme az otthonnak, mint a bútorok vagy a szőnyegek. A helyesen megválasztott világítás pedig pozitív hatással van közérzetünkre is. A lakásvilágítás szoros összefüggésben áll a lakás minőségével, a lakók általános igényeivel, műszaki, esztétikai, belsőépítészeti elvárásaival, a kereskedelem kínálta világítótestek választékával.


Általában az otthoni világítást négy alaptípusba tudjuk sorolni:

  • Az általános vagy háttérvilágítás világosítja az egész helyiséget, hogy jól tájékozódhassunk és semminek se menjünk neki.
  • A helyi vagy funkcionális világítás egy-egy tevékenység, például az olvasás vagy főzés területére irányul.
  • A hangsúlyfénnyel érdekes tárgyak, kép, szobor, növény látványát emelhetjük ki.
  • A hangulatvilágítás maga is díszítőelem: finomíthatja egy szoba hangulatát és elvonhatja a figyelmet egy zsúfolt sarokról.


Meleg vagy hideg fehér színű izzót válasszunk?


Természetesen attól függ, milyen helységbe lesz a lámpa elhelyezve. A meleg fehér szín általában a pihenő zónába alkalmas, míg a hideg fehér szín inkább a dolgozózónákba elképzelhető, a semleges fehér szín általános tevékenységekhez ajánlott.


Fényhőmérsékletek típusai részletesebben:


Meleg fehér a kikapcsolódáshoz (3000K)

A klasszikus izzószálas izzók (Edisonok) meleg fehér fényt árasztottak. Ez az árnyalat a gyertyafényhez vagy a naplemente fényéhez is hasonlítható. A meleg fehér szín a nyugalom érzetét kelti, ezért ezt a színt nyugodt helyiségekbe, például gyerekszobába, nappaliba és hálószobába ajánljuk.


Semleges fehér normál tevékenységekhez (3500K-5500K)

A semleges fehér fényt nappali fehérnek is nevezik – mivel a mi éghajlatunkon a nap nagy részében a nappali fényhez hasonlít. Ez az “arany középút”. Ezt a fényszínt használhatja olyan helyeken, ahol dolgozni szeretne, de ott is, ahol pihenni szeretne.

Alkalmas a konyha, a fürdőszoba, a dolgozószoba vagy akár a gyerekszoba világítására. A semleges fehér színű fényt teraszok, üzletek, irodák vagy orvosi rendelők megvilágítására is használják.


Hideg fehér a munkához (6000K felett)

A hideg fehér fény színe alkalmas olyan helyekre, ahol fokozott figyelemre és koncentrációra van szükség. Ezért ajánljuk konyhapultok, munkalapok, irodák, műhelyek vagy garázsok megvilágítására. Az iparban, ahol ez a fényszín a legelterjedtebb, raktárak, gyártócsarnokok, benzinkutak vagy akár parkolók megvilágítására használják.



RGB a hatás kedvéért

Az RGB LED világítás képes a fény színének megváltoztatására, amely három alapszín – a piros (Red), a zöld (Green) és a kék (Blue) – egymásra helyezésével jön létre. Az RGB LED világítás fehér színe nem rendelkezik ugyanazzal a fényáramlással és árnyalattal, mint az egyszínű LED világítás fehér fénye. Ha teljes fehér színű fényt szeretne, választhatja az RGB+W világítást, ahol az RGB chipek mellett fehér színű fénychipek is vannak.

Ez a fajta világítás alkalmas dizájn kiegészítőként. RGB LED szalagokkal megvilágíthatja bárpultját vagy háttérből megvilágíthatja a tévéjét, RGB LED reflektorokkal pedig feldobhatja kertjét.


Milyen színhőmérsékletek illenek a háztartás különböző helyiségeibe

A lámpa színének kiválasztásakor vegye figyelembe a belső tér és annak berendezési tárgyainak színét, illetve a megvilágítani kívánt teret. Egy túl sötét helyiség világosabb színű fényt igényel, egy világos helyiség viszont lágyabb, alacsonyabb hőmérsékletű fényt.

A fény színe hatással lehet a hangulatra, a munkakedvre vagy akár a melatonin szintre is. A hideg fehér szín a hálószobában megnehezítheti az elalvást vagy reggel ingerlékenyebbé tehet, míg a meleg fehér szín a dolgozószobában alacsonyabb koncentrációt okoz és ezáltal nehezebbé teheti a munkafeladatok megoldását.

A következő táblázatban felsoroljuk a helyiségeket és a megfelelő fényszíneket, hogy segítsünk a LED világítás kiválasztásában:

 


Meleg fehér
Semleges fehér
Hideg fehér
Nappali
X
X

Konyha

X
X
Gyerekszoba
X
X

Fürdőszoba
X
X

Dolgozószoba

X
X
Kert
X
X

Garázs


X
X


Más cikket is olvashatsz tőlünk arról, hogy hogyan válasszuk ki a fényforrás színét ide kattintva.




Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

A világítótestek foglalatai Fényforrások
Fényáram és a fény intenzitása Fényforrások
Hogyan használjuk a színhőmérsékletet? Lehet, hogy érdekli Önt
Hogyan válasszunk fénycsövet? Garázs és pince
Hogyan világítsuk meg a pincét? Garázs és pince

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i