Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan használjuk a színhőmérsékletet?

Lehet, hogy érdekli Önt
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

A színhőmérsékletet és a fény intenzitását otthonában nem szabad alábecsülni, és mivel minden helységnek megvan a külön sajátossága, jó ha ezen egy kicsit mélyebben elkondolkodunk a megfelelő világítás kiválasztásánál. Így megfelelő légkört teremthetünk és kellemesen érezhetjük magunkat otthonunkban.

Színhőmérséklet

Az izzók egyik legfontosabb paramétere a színhőmérséklet. Egy bizonyos skálán belül megadja a színhőmérsékletet, amellyel az adott izzó szolgál. Mértékegysége a kelvin, jele K és 1800 - 16000 K tartományban mozog. Minél magasabb az értéke, annál fehérebb/hidegebb fényt érünk el és fordítva, minél kisebb a Kelvin érték, annál sötétebb/melegebb lesz a fény. 
 
 
Általában 3 alap típusú fénnyel találkozunk: 
  •  Meleg féhér

A 2 700 – 3 500 K tartományban meleg fehér fényről beszélünk (warm white). Ez az árnylat áll legközelebb a hagyományos izzó fényéhez, kellemes sárgás illetve narancsárga-pirosas fénye van. A 3000 K értéknél melegebb színhőmérsékletű izzókat tehát olyan helységekbe ajánljuk, ahol szeretnénk egy kicsit pihenni, kikapcsolódani. Ajánlottak hálószobába, nappaliba vagy gyermekszobába. Ezeknek az izzóknak a fénye az adott helységet nagyon kellemessé tudja varázsolni, nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy fárasszák a szemet ezért nem ajánlatnosak munka végzéshez ill. olvasáshoz.
 
 
  • Nappali fehér
A nappali fehér (daylight white) színhőmérsékletű izzók fénye fehér vagy kékes színű. Ez a szín áll legközelebb a nappali fényhez. Ez 4500 - 6500 K értéket jelent. Ez a fény legjobban ajánlatos munkatevékenységhez vagy éppen tanuláshoz. Ezeknek a fénye hidegebb - nem fárasszák annyira a szemet.
 
Ideális fürdőszobákba, ahol szükséges erősebb, világosabb fény, tehát magasabb Ra értékkel, amelyet elsősorban a hölgyek fogják nagyra értékelni, pl. sminkelésnél. Ajánlatos továbbá konyhába, ahol fontos hogy a konyhapult vagy az étkező asztal megfelelően legyen megvilágítva. De használható iroda helységben, műhelyben, raktár helységben vagy olyan helyeken ahol nincs elegendő nappali fény pl. előszoba, pince, WC stb.
 
Magasabban lévő helységekbe választhat 5000 k vagy nagyobb értékű izzót is. A hagyományos nappali fénynek beborult égbolt esetén 7000 K az értéke, így nem kell attól tartania, hogy ez a színhőmérséklet akár túl sok lenne. 
 
A fehér szín magasabb árnyalatai növelik a munka hatékonyságot.  
 
A hidegebb, kékes fények tisztaság látszatát és modern benyomást keltenek. Ha szeretne tompítani a hideg fényen, azt a sárga melegebb árnyalatával éri el.   
  
  •  Hideg fehér
Hideg fehér (cold white) értéke 6500 - 9000 K. 
 
Beltérben nem ajánlatos 7000 K feletti értéket választani, mivel túlzottan hideg a fénye, színe kék és az emberi szemnek eléggé kellemetlen is lehet. Ezért inkább ipari helységekbe vagy egészségügyi intézményekba ajánlatosak. 
 
A felsorolt három alap szín mellet további speciális színhőmérséklettel is találkozhatunk, amelyek főleg hentesáru, gyümölcs, zöldség vagy virágok megvilágításánál ajánlatosak. Ezek fénye mellett mindig természetesnek és frissnek látszanak
Az alapján is választhat tehát a meleg illetve hideg fény között, hogy milyen munkatevékenységet végez az adott helységben.  

Fényáram

Azon is el kell gondolkodnia milyen fény intenzitásra (fényáram) lesz szüksége. A lámpa megválasztásánál figyelembe kell venni a fényáram értékét is, amely lumen -ben van megadva (lm) és a fény intenzitás meghatározáshoz szolgál. Egyszerüen minél magasabb a lumen érték, annál nagyobb a fényerő. 

Fényjáték

A fényeknek nagy hatásuk van, amelyek kiegészítik a helységek jellegét és teljes benyomását. Befolyásolhatják a bútorok és egyéb kiegészítők színérzékelését is.
 
A helység nagysága, fal színe, bútor elhelyezése ... ez mind fontos tényező a megfelelő színhőmérséklet kiválasztásánál és a világítótestek elhelyezésénél. Fontos ügyelni arra, hogy ne maradjon megvilágítatlan, esetleg sötét rész a helységben, amely ez okból nem lesz kihasználva, vagy esetleg maga a helység ne hasson természetellenesen.
 
Sokat segíthetnek a különböző kiegészítő megvilágítások, amelyekkel tökéletesen megvilágíthatják a kívánt tárgyakat, bútordarabokat vagy egyéb dekorációs tárgyakat. Ide soroljuk pl. a képmegvilágítókat, tükörmegvilágítókat, vagy spotlámpákat. Nagyon jól mutatnak így az üvegezett szekrények is
 

Fontos a fal színe

Ebben a tekintetben a fehér egy praktikus szín. Ez egy univerzális, modern szín, továbbá nem hat agresszívan, inkább természetes és különböző módon kombinálható. A fehér szín a falon a helyiséget optikailag növeli. A fehér vagy világos színek a megfelelő világítással a lakását tágasabbá teszik és úgymond megvilágítják otthonát. 
 
bílá stěna světlo rozsvěcuje 
 
 
Köztudott a sötét színekről, hogy a fényt elnyelik és a helységet optikailag kesebbítik. Ezekre tehát gondolni kell a megfelelő világítás kiválasztásánál. 
 
tmava sin
 
Nem egy háztartásban egyre szívesebben használnak dekoratív megvilágítást is. Ide tartoznak a különböző egyedi és ötletes LED szalagok, amelyeknek nagyon gazdag a színváltozata. Nagyon közkedveltek főleg konyhákban, ahol pultmegvilágítóként is szolgálhatnak, de ugyanúgy gyönyörűen megvilágíthaja a gyerekszobát is. Továbbá praktikusak bárpult, ágy, kandalló vagy lépcsők megvilágításához, de szekrénybe vagy vitrinekbe is elhelyezhetőek. 
 
LED diódák számtalan színben kaphatóak. Az RGB LED szalagok 3 alapszínének - piros, zöld és kék - köszönhetően, a színeket az RGB módban különböző képpen lehet keverni. Leggyakrabbna használt színek a fehér, kék, zöld, piros és sárga. A jantár, fehér és kék szín kombinációjával saját nappali fényt lehet elérni
 
A fehér színű fényt is lehet változtatni. Szükség szerint használhat hidegtől egészen meleg színhőmérsékletig. A távirányító előre beállított funkciójának segítségével könnyen elérheti a színek és a fényintenzitás változtatását - a LED diódák lehet folytonosan dimmelni
 
További cikkünkben elolvashatja, hogyan kapcsoljuk össze a LED szalagokat. 
 
A LED szalagokon kívül kínálunk dimmelhető izzókat is, fehér vagy színes illetve dimmelhető lámpákat beépített LED fényforrással. Többnyire távirányíthatóval is vezérelhetőek. 
 
 
 
 
Ma már nem újdonság az inteligens megvilágítás használata sem, melyet nem csak távirányitó, hanem okos telefon illetve táblagép segítségével is irányíthat (megfelelő alkalmazással és Wi-Fi csatlakozással). Ha kedveli a kényelmet és modern technológiát, válassza egyértelműen ezt a trendi megvilágítást. Minőséges színhőmérsékletet érhet el a fehér minden árnyalatában (melegtől egészen a hidegig), vagy további más színek kombinációját. A megvilágítás színét is beállíthatja az éppen aktuális hangulata és igénye szerint. 
 

Fő- és kiegészítő világítás

Főmegvilágítás

A nappali a legtöbb háztartás legfontosabb és legtágasabb helysége és itt zajlanak a nap legfontosabb eseményei, pl. a nappaliban pihenünk, látogatókat fogadunk, televíziót nézünk és néha napján dolgozunk vagy olvasunk. Mindazonáltal mindezen tevékenységekhez megfelelő világításra van szükségünk.
 
A háztartás legfontosabb központi lámpateste a szoba közepén található mennyezeti lámpa (leggyakrabban függő). Ezt a világítást nap mint nap használjuk, így erősnek kell lennie és fontos, hogy megvilágítsa az egész helyiséget. Ehhez használhat egyszerre több lámpatestet is - a modernek közé tartoznak például a beépített mennyezeti lámpák vagy az olyan megvilágítás amely több lámpatestből tevődik össze és bármely irányba állítható. 
 
Amennyiben a nappali inkább pihenőhelyként szolgál, melegebb színt választunk (2700 - 3500 K). Egy helységben a fehér szín különböző árnyalatai váltakozhatnak. Munkavégzéshez és olvasáshoz a hidegebb fény - nappali fehér az ajánlatosabb, míg a pihenéshez inkább a meleg fehéret válasszuk. Aki halad a korral és kedveli az új technológiákat, a már említett intelligens világítást is választhatja.  
 

Kiegészítő világítás

A fő világítás mellett másodlagos vagy kiegészítő világításra is szükségünk lehet, és ez nemcsak gyakorlati, hanem esztétikai szempontból is. A leggyakoribbak a különböző lámpákfali lámpák vagy dekoratív lámpák, amelyek hangulatos és kellemes légkört teremtenek. Sok esetben kiegésztítő lámpaként álló lámpát választunk a kanapé vagy karosszék mellé vagy asztali lámpát az asztalra vagy polcra. 
 
 rozptýlené světlo
 
 
Legyen tehát színhőmérséklet választása bármilyen, a legfontosabb az, hogy jól érezze magát környezetében és hosszú távon a lámpák minőségesen világítsanak, legyenek energiatakarékosak és biztonságosak. És mindehez webáruházunk széles termékkínálatával örömmel hozzásegítjük. 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

A világítótestek foglalatai Fényforrások
Fényáram és a fény intenzitása Fényforrások
Hogyan válassuk meg a fényforrás színét? Fényforrások
Milyen izzóra van szükség? Fényforrások
Biztonsági zónák a fürdőszobában Fürdőszbai lámpák
Hogyan válasszunk reflektort? Kültér
Hogyan világítsuk meg a pergolát? Kültér
Hogyan válasszunk taposólámpát? Garázs és pince
Hogyan válasszunk fénycsövet? Garázs és pince

Copyright © 1994 - 2023 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i