Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan válasszunk világítást a gyermekszobába?

Gyerekszoba megvilágítása
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

A gyermekszobai világítás kiválasztásakor ne csak a kinézetükre figyeljenek, de mindenekelőtt a funkciójukra és a biztonságra is.

Ne becsüljük alá a gyermekeknek szánt világítótestek kiválasztását. A gyermek sok időt tölt a szobájában, később itt fog tanulni, tehát fontos, hogy jó megvilágítású legyen a helység. Kis gyermekek esetében fontos, hogy a gyermek ne nézzen közvetlenul a fényforrásba. További fontos dolog a biztonság, hiszen minden szülő tudatában van annak, milyen kíváncsiak a kicsik.

A legkülönfélébb színü és formájú csillárok

Ugyanúgy, mint más világítótestek esetében, a gyermeklámpák kiválasztásánál is figyelembe kell venni a szoba méreteit, az ablakok számát és elhelyezését, továbbá a falak, a bútor és a szőnyeg színét is. Mivel a gyerekszoba nemcsak alvásra szolgál, hanem játszásra, később pedig tanulásra is, biztos, hogy nem lesz elég csupán egyféle megvilágítás. Alapvető dolog a központi megvilágítás. Alacsony mennyezet esetében mennyezeti lámpákat tegyenek, magas mennyezet esetében pedig válasszanak csillárt. Mindkét esetben hihetetlenül széles kínálatból válogathatnak mind a lámpák formája mind pedig a méretük tekintetében: kezdve az egyszerü, különféle mintákkal díszített mennyezeti lámpáktól a futtballabda alakú spotlámpákon át egészen a kis repülőgépre emlékeztető csillárokig. Mindig a szétszórt fényt adó világítótesteket részesítsék előnyben.
 
 
A gyermeklámpák vásárlásakor fényforrásokat is vesznek majd, amiket beszerelnek a lámpákba. A gyerekszoba sokszor nagyon színes, ami a különböző izzó típusok fénye mellet még változik is. A meleg színeket jobban kiemelik a hagyományos izzók, ellenekezőleg a hideg színeket megint csak a fénycsövek. Az eredetitől legkevésbé térnek el klasszikus és a halogén égők, de ezek sok meglehetősen több áramot fogyasztanak. Az utóbbi években egyre közkedveltebbek a LED izzók, amelyek energia takarékosak és különféle színü fényeket képesek kibocsátani. 
 
 

A gyermekek lámpája legyen mozgatható

Az alvási zónában legmegfelelőbb a fali lámpa használata. Az égő fényerősségét a gyermek korához igazítsuk. Kis gyermekek esetében elég a gyengébb fény, amely mellett nyugodtan elalhat és az átcsomagoláshoz is elég fényt ad. Nagyobb gyermekek esetében, akik elalvás előtt már olvasnak is, erősebb intenzitású égőket használjanak. A gyermek ágyához irányfények is megfelelők. Ezek érzékelőt is tartalmaznak, és automatikusan felgyúlnak, majd rövid időn belül kikapcsolnak. Mi több, mozgatható és befér a gyermek kezébe is. Némelyik irányfény gyengén világíthat egész éjszaka is, hogy ne féljen a gyermek a sötétben.
 
 
  
Ha iskoláskorú gyermek számára rendezik be a szobát, nagy figyelmet szenteljenek az íróasztal megvilágításának. Íráshoz az 500 lx intenzitású megvilágítás ajánlott. Legmegfelelőbbek az asztali lámpák, mert ezeket lehet mozgatni az asztalon és így változtaható a fény iránya és intenzitása is. Legjobb, ha még forgatható karral is rendelkezik , így egyszerü a beállítása. Hogy a lámpa ne árnyékolja be az írás és olvasás helyét, a jobbkezes gyermeknél a lámpa a bal oldalon, balkezesnél a jobb oldalon helyezkedjen el.
 
A fény körülbelül 30 cm magasságból világítsa meg az asztalt/függ ez a gyermek magasságától is/ a megvilágítás szöge pedig 60-70 fok legyen. Ne feledjék, hogy a lámpának egyenes és biztonságos alapon kell állnia, hogy ne essen le. Jó, hogyha az asztali lámpa mellett egyidejüleg még más fényforrás is van a szobában, hogy ne legyen túl éles az átmenet a fények között, mert az fárasztja a szemet. A gyerekszobába ne tegyünk álló lámpát vagy pedig olyan lámpát , amelyik hosszú kábellal rendelkezik. 
 
 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

Hogyan válassuk meg a fényforrás színét? Fényforrások
Biztonsági zónák a fürdőszobában Fürdőszbai lámpák
A világítótestek foglalatai Fényforrások
Fényáram és a fény intenzitása Fényforrások
Hogyan válasszunk konyhai csillárt? Konyhai megvilágítás

Copyright © 1994 - 2023 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i