Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Mik a lámpafoglalatok?

Fényforrások
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

Minden világítótest rendelkezik valamilyen típusú foglalattal és ezt minden esetben figyelembe kell venni a foglalat típusát a fényforrás kiválasztásánál.

Mik a lámpafoglalatok?

Ebben a cikkben a lámpafoglalatok mibenlétéről és annak szerepéről olvashat.

Hogy mi is az a foglalat?

A foglalat lámpa azon része, ahová behelyezzük az izzót, fényforrást. A foglalaton keresztül jut el az áram (feszültség) a hálózatból az izzóba, gyakorlatilag a foglalat hivatott arról gondoskodni, hogy a lámpatestbe helyezett izzó megkapja a szükséges áramellátást: a foglalatba tesszük bele magát a fényforrást, ezért nélküle nem igazán működhet egy hagyományos értelemben vett lámpatest. 

 

Minden világítótest rendelkezik valamilyen típusú foglalattal és ezt minden esetben figyelembe kell venni a foglalat típusát a fényforrás kiválasztásánál.

Mik a leginkább használatos lámpafoglalatok?

A foglalatokat az egyszerűsítés érdekében szabványok alapján standardizálták, azonban még így is sokféle létezik belőlük. Az általános otthoni felhasználás esetén a legtöbb foglalat csavaros megoldással működik. Majdhogynem csak ipari helyiségekben, vagy pedig autóknál fordulnak elő ettől eltérő megoldások.


A típus egyik leglényegesebb kérdésének számít a foglalat pontos mérete. Ebből a szempontból az úgynevezett nagy méretű foglalat a legnépszerűbb, melynek az alternatív megnevezése az „Edison menet”.


Ezenkívül a 14 mm-es kivitel számít még igencsak gyakorinak, de többek között az úgynevezett Góliát foglalat (E40) is szóba jöhet. Tehát a lámpatest és foglalat kapcsán a kompatibilitás igencsak fontos tényező.

Minden, amit a lámpafoglalatokról tudni kell!

Nagyon sok típusú, kivitelezésű lámpa és világítótest létezik, például E27, E14, G4, G9, GU10, T8, T5 stb.  Nem szabad elfeledkeznünk az izzó kiválasztása közben az adott lámpa, világítótest foglalatáról sem, melynek meg kell egyezni a lámpa fogalaltának típusával. Ha a világítótestek foglalatainak típusairól olvasna, szíves figyelmébe ajánljuk erről szóló cikkünket ide kattintva


Patice

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Copyright © 1993 - 2024 Donoci®, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i