Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Konnektor aljzat beszerelése

Hírek és közlemények

Tamás

Tanács a konnektor aljzat beszereléséhez

Hogyan szereljünk be egy konnektort?

Az elektromos rendszer telepítése komoly kihívást jelenthet. Az elektromos szerelések utolsó lépése az elektromos aljzat beszerelése, melyet mi magunk is megoldhatunk. Ebben a cikkünkben tanácsot adunk az aljzat beszereléséhez és a dupla aljzat csatlakoztatásához otthonában.

Hová kell telepíteni a dugaszoló aljzatokat?

A dugalj helye rendkívül fontos. A felületre szerelt csatlakozó aljzat szabványos helye a fal, kb. 30 cm-re a padlótól. A fürdőszobákban viszont egy méternél magasabbra javasolt a beépítés.

Ha meglévő lakást vagy házat újít fel, könnyebben meghatározhatja, hová helyezze a fali konnektorokat. Nulláról építkezve nehéz megjósolni, milyen lesz a bútorok elrendezése, valamint azt is figyelembe kell vennie, hogy mennyi elektromos berendezést tervez a helyiségben.

A legbiztosabb, ha az ablak két oldalára, a radiátor mellé szerelünk egy-egy elosztóként is funkcionáló dupla konnektort. Továbbá javasolt az okos aljzat (másképp okos konnektor) beszerzése is, amelyet WiFi vagy Bluetooth segítségével irányíthat.

A hálószobában érdemes az ágy két oldalára szerelni konnektorokat, amelyek majd az éjjelilámpák használatakor jelentenek hatalmas segítséget. Viszont a konyhában is jó beszerelni minimum két aljzatot a főzőfelület magasságában. 


Tipp: ha saját kezűleg szeretné beszerelni vagy kicserélni a konnektort, akkor mindeképp hívjon felügyeletnek egy másik személyt, aki baj esetén megfelelően tud eljárni!


Mire van szüksége az aljzat saját kezű beszereléséhez? 

A következő szerszámokra lesz szüksége a munka során:

  • Csípőfogó (műanyag vagy gumi markolattal)
  • Csillagfejű csavarhúzó (műanyag vagy gumi markolattal)
  • Kés
  • Vízmérték
  • Ceruza

Minden szükséges eszköz rendelkezésére áll? Akkor nincs más teendő, mint hálózati aljzat biztonságos és praktikus elhelyezése. A csatlakozó dugalj felszerelése néhány egyszerű lépésben:

  1. Mindig győződjön meg arról, hogy nincsenek áram alatt a vezetékek. Aki már foglalkozott vezetékekkel és villanyszereléssel, észrevehette, hogy a vezetők szigetelése mindig más színű, ennek oka a könnyebb megkülönböztetés. A bekötés során a fázisvezetékek a legveszélyesebbek, ugyanis a fázis megérintése bizonyos körülmények között halálossá is válhat, így ezeknek sötét színeket, általában feketét vagy barnát választanak. A földelő vezeték színe sárga-zöld; első ránézésre általában sárga szigetelésűnek tűnik, egy vagy két hosszanti élénkzöld csíkkal. A semlegesnullvezeték színe a kék és annak árnyalatai. 
  2. Az aljzat beszereléséhez csatlakoztatnia kell az összes kábelt. A három kábelnek (fázis, nullvezető, földelés) a dugalj szerkezetében megfelelő, ezek befűzésére kirendelt helyet talál. Rögzítsük csavarhúzóval a vezetékeket a konnektor szerkezetéhez!
  3. Csatlakoztassa a fázis kábelét az aljzat bal oldali érintkezőjéhez, helyezze a kék kábelt a középső érintkezőbe, majd csatlakoztassa a zöld és sárga vezetéket a központi csavarhoz vagy a gyorscsatlakozóhoz! A felesleges vezetékeket harmonikává kell hajtani, hogy könnyebb legyen az aljzat elhelyezése a dobozban. 
  4. Az aljzatot csavarhúzóval rögzítsük a falhoz. Vízmérték segítségével ellenőrizze a dugalj pozícióját! Ezt követően helyezze és rögzítse a műanyag burkolati elemeket, és már kész is!

Mennyibe kerül a háztartási dugalj szakember általi beszerelése?

Ha kapcsoló, illetve konnektor dugalj bekötéssel egy villanyszerelőt szeretne megbízni, akkor ez 6.500 - 32.500 Ft közötti összeget jelenthet. Habár a dugaljak és egyéb konnektorok felszerelése nem jelent különösebb nehézséget, az elektromosság és az áram veszélyes is lehet, így, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább hívjunk szakembert az elektromos készülékek meghibásodása, esetleges tüzek elkerülése érdekében! 


Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i