Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan helyezzük el az aljzatokat és a kapcsolókat a házban?

Beltér
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

Az aljzatok és kapcsolók elhelyezése nagy körültekintést igényel. Mire érdemes figyelni? Cikkünkből kiderül!

Hogyan helyezzük el az aljzatokat és a kapcsolókat a házban?

Az első fontos pont, amire figyelni kell az aljzatok elrendezésénél, az áramkörökre való felosztás. Hogyan rendezzük el az elektromos áramköröket? A sok energiát fogyasztó készülékeket külön áramkörre kell kötni, mint a kevésbé energiaigényes készülékeket. Ilyen berendezés lehet, például, az elektromos tűzhely, melyet egy háromfázisú áramkörhöz kell csatlakoztatni. Az olyan készülékeket, mint a mosógép vagy a mosogatógép, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak, egyfázisú áramkörre javasolt csatlakoztatni. Érdemes külön áramkört kialakítani a világításhoz.Milyen magasságban kell az aljzatot felszerelni?

Mivel a legtöbb szabadidőnket otthonunkban töltjük, érdemes a konnektorokat  számunkra kényelmes magasságba  felszerelni. Általában az aljzatok esztétikai okokból 30 cm-el vannak a padló felett elhelyezve. Ez a választás azonban az Öné.


A konyha esetében viszont érdemes odafigyelni a helyiség elárasztásának lehetőségére. Sokkal biztonságosabb lesz, ha az aljzatot a megszokott 30 cm helyett 1-1,5 m-es magasságba helyezzük.


A padlótól számított 1,5 méter a fürdőszoba esetén kötelező. Ez egy állandó árvízveszélyes helyiség, és veszélyes lenne lejjebb helyezni a konnektorokat.


Hogyan kell elhelyezni a villanykapcsolókat?

A villanykapcsolót legjobban a falra ajánlott helyezni, közvetlenül a szoba bejáratánál. A kényelem kedvéért ez az oldal legyen azon az oldalon, amelyen kinyitjuk a szoba ajtaját.


Ha olyan helyiségekről van szó, mint például a fürdőszoba, a kapcsolók a bejárat elé szerelhetők, nem pedig a szoba belsejébe.


A hálószobában a kényelem kedvéért érdemes elgondolkodni azon, hogy a kapcsolót az ágy mellé szereljük.

Aljzatok és kapcsolók száma és elrendezése

Az aljzatok hatékony elrendezéséhez egy helyiségben először ismernie kell a bútorok elrendezését és a háztartási készülékek számát, amelyekhez csatlakoztatni kell az aljzatot. Gondolni kell minden állandóan csatlakoztatott eszközre, az alkalmanként csatlakoztatottakra és néhány tartalék aljzatra.

Valami mindig meg fog minket lepni, ezért érdemes minél többet beszerezni. Ügyeljen egyéni igényeire is: hol tölti szabadidejét olyan eszközökkel, mint a telefon vagy a laptop? Ne feledje, hogy szükségük lesz egy töltőaljzatra is! A túl sok otthoni hosszabbító nemcsak csúnyán néz ki, hanem a berendezés túlterhelésének kockázatát is magában hordozza.


Villanyszerelés biztonsága

  • Érdemes megjegyezni, hogy a faházakban a nagyobb számú aljzat növeli a tűzveszélyt.
  • Az aljzatok nem lehetnek 60 cm-nél közelebb a csaphoz. Ezenkívül távol kell lenniük a kádtól vagy a zuhanyzótól.
  • A biztonságos aljzatok jó minőségű, dugaszolható, védőérintkezős aljzatok. Ne tévesszenek meg az alacsonyabb árak! Ügyeljen arra, hogy a műszaki adatok teljesek legyenek, az aljzat rendelkezzen jóváhagyással és CE-jelöléssel! A fürdőszobában és a konyhában a védővezetőre csatlakoztatott védőérintkezős hibaáram-védőberendezéseket szereljen fel!
  • Ne feledje azonban, hogy ezek csak tippek, és a valódi, teljes biztonságot csak tapasztalt villanyszerelővel lehet biztosítani!

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Egyéb kategória kérdések

Copyright © 1994 - 2023 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i