Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan kell bekötni a lámpát és a kapcsolót?

Hírek és közlemények

Tamás

Ebből a lépésről-lépésre szóló útmutatóból megtudhatja, hogyan kell ezt saját kezűleg bekötni a kapcsolót olyan eszközökkel, amelyek biztosan rendelkezésére állnak.

Hogyan kell bekötni a lámpát és a kapcsolót?


A világítás nagyon fontos elem a új lakások esetén, vagy akár lakásfelújításnál. Talán Ön is ebben a helyzetben van, vagy csak a régi villanykapcsolót szeretné kicserélni egy újra. Könnyű szétbontani, ha pedig egy kis szerencsénk van, akkor egyetlen csavarhúzóval visszaszoríthatjuk a helyére. Ám egy régi, elhasználódott kapcsolóval ez már kivitelezhetetlen. Ez esetben jobban járunk a cserével.

A kapcsoló bekötése precizitást, szaktudást és egy kis szépérzéket is igényel. 


Mivel jár egy kapcsoló bekötése? 


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusról van szó, mert laikusként azt gondolhatnánk, hogy csak egyféle kapcsoló létezik. Pedig a váltókapcsolótól elkezdve, a csillárkapcsolón keresztül egészen a kétpólusú változatig, mindennel találkozhatunk. A probléma ott kezdődik, amikor kibontjuk a régit és azzal szembesülünk, hogy egynél vagy kettőnél több kábel kandikál ki a falból, mint amennyit elképzeltünk.  A kapcsoló bekötése során, természetesen egyet sem lehet kihagyni, mert nem fog megfelelően működni az adott világítótest. Ez általában a csillároknál van így, hiszen 2-3 gombos kapcsolóval variálható, hogy hány izzót kapcsolunk fel. 

Egy alternatív kapcsoló bekötése esetén már valószínűleg szakemberre lesz szükség, mert ez már valamivel összetettebb feladat. Az alternatív kapcsoló bekötésére szükség lehet a folyosókon, lépcsőfeljárókon, két bejáratú helyiségekben stb. Ilyenkor két kapcsolóval ugyanazt a világítótestet kapcsolhatjuk fel és le.

Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ne nagyon kísérletezzünk, mert az elég veszélyes lehet! Ha mégis saját kezűleg szeretnénk elvégezni a kapcsoló bekötését, akkor az első dolgunk az legyen, hogy áramtalanítjuk a rendszert!

Továbbá nem árt, ha fel vagyunk szerelkezve néhány villanyszerelő szerszámmal. Azzal ugyanis tisztában kell lennünk, hogy egy átlagos csavarhúzóval vagy kombinált fogóval veszélyes lehet a villanyszerelés. Mindenképp szigetelt szerszámokat kell használnunk, mert ezek megvédenek az esetleges áramütéstől. A villanyszerelő szerszámok tehát tökéletesen megfelelnek, amennyiben egy kapcsoló bekötése vagy egy konnektor cseréje előtt állunk.

 


A kapcsoló bekötése: tudnivalók laikusoknak


A kapcsoló bekötés felelősségteljes feladat, ami fokozott odafigyelést és szaktudást igényel. Igen, még abban az esetben is, ha nem szakemberként állunk neki a feladat elvégzésének. Mivel fennáll a tűzokozás és az áramütés veszélye, ezért tényleg csak akkor kísérletezzünk a kapcsoló bekötéssel, ha műszakilag felkészültek vagyunk és tisztában vagyunk az alapvető tudnivalókkal! Mindezen túl, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a munkafolyamat bármelyik szakaszában, pontjában bizonytalanodunk el, bármikor kérhetjük egy szakavatott villanyszerelő segítségét. Ezáltal rengeteg súlyos és kevésbé súlyos balesetet előzhetünk meg.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem elég lekapcsolni az elosztószekrényben lévő kismegszakítót. Nagyon fontos, hogy teljes mértékben feszültség mentessé tegyük a szerelendő áramkör szakaszt, hiszen csak ebben az esetben tudjuk biztonságosan elvégezni a feladatot. Emellett arra is nagy figyelmet kell szentelnünk, hogy a hálózat mindaddig áramtalanítva maradjon, amíg elkészülünk a munkával és mi magunk kapcsoljuk vissza a rendszert. Jelezzük a szomszédok és házban lakók felé is, hogy a megadott időintervallumban villanyszerelési munkákat végzünk és nem lesz áram. Így elkerülhetjük, hogy valaki feszültség alá helyezze a rendszert.

A bekötési munkák során viseljük a megfelelő kialakítással rendelkező ruhákat, áramütés elleni védelemmel ellátott lábbeliket! Ne legyünk restek használni a különböző védőeszközöket, például gumikesztyűt és olyan szerszámokat, amelyek legalább 1000 Voltig szigetelve vannak!


A villanykapcsoló felszerelése 


Ez első lépés tehát a teljes áramtalanítás.


Szükséges eszközök


Ha biztos abban, hogy a kapcsolóban nincs áram, ideje előkészíteni azokat az eszközöket, amelyek hasznosak lehetnek a kapcsoló cseréjekor. Ezek a következők: mérő, csavarhúzó, kis kés, vízmérték.


Megszabadulni a régi villanykapcsolótól


Először távolítsa el a villanykapcsoló gombjait. Ha ezzel gondunk van, könnyen meglazíthatjuk egy laposfejű csavarhúzóval. Levesszük a keretet és kivesszük a kapcsolót a dobozból.


Feladatunk a csavarok kicsavarása és a villanykapcsoló kihúzása. A biztonság kedvéért célszerű mérőműszerrel ellenőrizni, hogy nem folyik-e áram a vezetékekben. Ha nem, húzza ki a kábeleket, és vegye ki a régi kapcsolót!


Hogyan kell felszerelni egy villanykapcsolót?


Három vezetéket fogunk látni: barna vagy fekete - fázis, kék - nulla, sárga-zöld - védő. Először távolítsa el a védőréteget a kábelekről - vágjon le egy késsel kb. 0,5 cm - 1 cm szigetelést! Ha vannak előkészített vezetékeink - az új kapcsoló megfelelő helyeire illesztjük a színeket.

A védővezető, azaz sárga és zöld, a földelő érintkezőhöz csatlakozik. Barna vagy fekete, azaz fázist teszünk a készülék egyik oldalán lévő lyukba, a másikra pedig kéket, azaz semlegest. Lehetséges, hogy van egy gyártói diagramunk, így lépésről lépésre mindent látni fogunk, hogyan kell csinálni.

Ha már új villanykapcsolót csatlakoztattunk, annak esztétikájára is érdemes lenne ügyelni. Az új villanykapcsolónak bele kell férnie a dobozba, a szerelvény belsejét pedig a dobozhoz kell csavaroznunk, hogy befejezzük munkánkat. Meghúzzuk a csavarokat, összeszereljük a keretet és élvezzük saját munkánkat.

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i