Összehasonlítani
Bejelentkezés
Regisztráció
Levy banner
Pravý banner

Hívjon minket,várjuk hívását

+36-1-999-6751 (Hé - Pé 7-15:30)
MENÜ
0 0 Ft
10 000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes szállítás!
Kategóriák

A LED világítás történelme és érdekességek

Hírek és közlemények

Tamás

A LED világítótestek manapság nagy népszerűségnek örvendenek, és nemcsak a költség megtakarítás végett. De mi is a történetük és mit is tudunk tulajdonképpen róluk?

Lámpák történelme

Elgondolkodott már valaha azon, mit is jelent a LED megnevezés? Ha mostanáig nem tudta, akkor most megtudhatja. Röviden a LED az angol Light-Emitting Diode, azaz fényt kibocsátó dióda kifejezés rövidítéséből származik. Az első gyakorlatban használható látható fényű LED 1962-ben jelent meg. Feltalálója ifj. Nick Holonyak. A szélesebb nyilvánosság számára a későbbi 60-as években lett elérthető. Eleinte a LED fényforrásokat csak a drágább termékeknél láthattuk. Ezek közé tartoztak pl. a különböző laboratóriumi eszközök vagy elektromos kísérleti müszerek. Később természetesen megjelentek a televízióknál, rádióknál és hasonló termékeknél is. Sajnos volt hátrányuk is, méghozzá az, hogy nagyon kicsi volt a teljesítményük. Ezért nem voltak elegendőek térmegvilágításhoz. Eleinte csak mint hagyományos mutatópálca helyettesítőjeként használták illetve az úgyn. hétszegmenses kijelzőként. Az elsődleges LED diódák csak piros színű változatban voltak elérhetőek. 
null 
 
Később, talán az 1971-es évtől megjelentek más színben is. Az idő múlásával további fejlesztéseken mentek keresztül és természetesen megnövekedett a teljesítményük is. Ennek köszönhetően a LED diódák esetében el lehetett kezdeni gondolkozni a világítás funkcióján is. 
A 80-as években kezdetét vette az első nagyobb fellendülés, amikor is már könnyebben elérhetőek lettek a a LED diódák, különféle színben és alakban. És ezen kívül, elkezdődött az első LED izzók gyártása is, melyek már hagyományos foglalattal rendelkeztek és így a világítótestekbe is felhasználhatóak lettek. De még mindig nem volt igazán nagy a fényerejük. Inkább dekoratív vagy díszvilágításként szolgáltak. 
 
 
null 
 
Köszönhetően az állandó fejlesztéseknek a 2002-es évben történt, hogy a LED izzók megelőzték a hagyományos izzókat. De még ekkor sem állt meg a LED termékek fejlesztése. Manapság már a LED izzók, LED lámpák és más LED termékek nagyon közkedveltek és elterjedtek. Ma már talán egyetlen típusú fogyasztót vagy világítótestet sem talál, mely ne lenne LED-es változatban. Nemcsakhogy alacsonyak az üzemeltetési költségei, de a LED lámpák és LED izzók számos más lehetőségeket is kínálnak. 
null 

Néhány érdekesség a LED világítótestekről

  • A kék színű LED fény segít az élelmiszert frissen tartani. Egy egyetemi kutatás kimutatta, hogy erős antibakteriális hatása is van. Tehát ha szüksége van valamilyen fényre üzletjében, vagy éppen a vevő oldalán van, gondoljon arra, hogy a kék fény egyszerüen jó.
  • a LED világítótesteket nyáron is nagyra értékelheti. És hogy miért éppen ebben az évszakban? A válasz nagyon egyszerű. A LED világítás nem termel UV sugárzást így nem csalogatja a rovarokat mint a hagyományos fényforrás.
null                null
  • Annak ellenére hogy az első LED dióda megjelenését az 1962-es évben jegyezzük, a LED világítás elve már sokkal hamarabb megszületett. Ez H.J. Round érdeme volt, felettese Guglielma Marconi befolyása miatt felfedézése azonban feledésbe merült
  • A kék fény feltalálója - Shuji Nakamura a feltalálásért csupán 200 dollárt kapott, míg a cég, melynek dolgozott több milliárd dollár nyereségre tett szert. Természetesen az ügy bíróságra került, melyet a feltaláló meg is nyert és abban az időben a legmagasabb kárpótlást szerzett. A későbbiekben a fehér LED fényt is feltalálta. Köszönet mindezért. 
null
 
Ha a közeljövőben tehát gondolkodni fog azon, milyen világítótestet is szerezzen be, gondoljon arra, hogy a legjobb és legtakarékosobb változat éppen a LED. Minden lámpája lehet LED-es, a LED lámpácskáktól kezdve a LED csillárokon keresztül egészen az intelligens LED lámpákig. 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Kérdezzen bármit

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

+36-1-999-6751(Hé-Pé, 7-15:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Hírlevél regisztráció

Akciók, kedvezmények és újdonságok az elsők között az Ön e-mailjére

Leiratkozás

Copyright © 1994 - 2021 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i