Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan válasszuk ki a megfelelő LED szalagot

Tanácsadás
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

Mondhatjuk, hogy a LED szalagok ma a legdivatosabb fényforrások közé tartoznak. Nincs olyan hely, rész otthonunkban, amit ne tudnánk izgalmasan megvilágítani velük és ezzel megváltoztatni a helyiség karakterét. A LED megvilágítás képes elegáns, mindamellett modern hangulatot varázsolni otthonunkba. Különböző típusok és kivitelezésűek közül választhatunk, ami sok esetben nem is olyan könnyű feladat. Ha odafigyel és követi tanácsainkat, akkor nagy valószínűséggel sikeres lesz a végső döntés, választás.

Fontos tudnunk, mit várunk el a LED megvilágítástól és hová szeretnénk elhelyezni. Ha ezt biztosan tudjuk és eldöntöttük, elég kiválasztani a célnak megfelelőt. Minden LED szalagnak megvannak a specifikus tulajdonságai, amit az alábbiakban kifejtünk.
 
1. A dióda típusa a szalagon
 
A leggyakrabban kétféle LED szalaggal találkozhatunk, amelyeket SMD 3528 vagy SMD 5050 jelölik. Ezek a számok a diódák méretét jelentik. Az első esetben 35x28 mm, míg a második esetben 50x50 mm nagyságúakról beszélünk. Az SMD 5050 jelzésűeknek megközelítőleg 3 x erősebb fényük van, mint az SMD 3528-nak. Ezért fontos elsőként eldöntenünk azt, hogy csupán dekorációs fényként szeretnénk alkalmazni, mert ebben az esetben elegendő az SMD 3528 - as, viszont egy erőteljesebb megvilágításhoz pl. (gardrób szekrény, konyhapult) mindenképp ajánlott az SMD 5050 típusút választanunk. 
 
2. A LED szalag szélessége 
A LED szalagokat többféle méretben, szélességben gyártják - leggyakoribb méretek 8 mm, 10 mm és 12 mm. A lehetőségeinkhez mérten, ahová szeretnénk elhelyezni a szalagot, máris a megfelelő méretűt kell kiválasztanunk. 
 
3. A LED szalag vízállósága 
 
A következő és nem elhanyagolható tényező a kiválasztás során a vízállóság, illetve az IP védettség. Azokon a részeken, ahol biztosan tudjuk, hogy nem fordul elő pára, vagy víz tökéletesen megfelelő az IP20 vagy IP33 védettségű. A konyhapult megvilágításánál, vagy a fürdőszobába mindenképp ajánlatos legalább IP69 védettségűt választanunk. Ezeknél a szalagoknál a diódákat szilikonnal, vagy szilikagéllel öntötték be a gyártás során és ezáltal ellenállnak a vizes környezetnek és természetesen a por ellen is védik a diódákat. Élettartamuk ebből kifolyólag lényegesen magasabb, mint a klasszikus szilikon nélküli társaikénak. Az IP68 védettségű szalagok vízállóak, ezért ezeket már könnyedén alkalmazhatjuk kinti környezetben, ahol közvetlen kapcsolatba kerülnek a vízzel.
 
4. A LED szalag méretre vágása
 
Minden LED szalag felületén megtalálhatjuk a vágást jelző pontokat - általában ezek 5 cm távolságokban helyezkednek el. Ezeket a kis részeket, szakaszokat moduloknak nevezzük, melyek 3 diódát tartalmaznak, vagy a 3 szorzatát, azaz kilencet. A LED szalagokat ezeken a megjelölt helyeken tetszőlegesen vághatjuk, rövidíthetjük -  a vágást elvégezhetjük késsel, vagy csípőfogóval is. A vágást követően ismét tetszőlegesen összeköthetjük a különböző méretű darabokat és elhelyezhetjük méretre szabva a kívánt helyre.
 
 
 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Copyright © 1994 - 2023 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i