Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan kell bekötni egy lépcsőlámpa kapcsolót?

Hírek és közlemények

Tamás

És hány lámpakapcsoló ajánlott? A lépcsőházban legalább két kapcsoló szükséges: egy a lépcső tetején és egy pedig az alján.

Hogyan kell bekötni egy lépcsőlámpa kapcsolót? 

A kapcsoló szinte minden világítás elengedhetetlen része. Az alapkapcsoló be- és kikapcsolhatja a világítást, míg az alternatív kapcsolókkal, mint a dimmer kapcsolók, a fény intenzitását is beállíthatja. Ugyanezt a funkciót tudja általában a forgó kapcsoló is. A helymeghatározás szempontjából a leggyakoribb a fali kapcsoló, népszerűség szempontjából Legrand kapcsolók a legvásároltabbak. A legmodernebb okos kapcsolók távvezérléssel, WiFi-vel működnek, így könnyítve meg a mindennapi életet.

Azon gondolkodik, hogyan oldja meg a világítást a lépcsőházban? A lépcsőház megvilágítását ne becsülje alá, mert a lépcsőkön a jó látásviszonyok szükségesek a biztonságos közlekedéshez, például az irányfények segítenek a tájékozódásban. A lépcsőmegvilágítók segítenek a fel és le közlekedni, így biztonságossá téve a gyerekek és idősek számára is a lépcsőzést. 

A lépcsőházak megvilágítására szolgáló fényeknél gyakran kívánt a funkciógazdag és egyben hangulatos világítás, amely használható mindenhol, ahol szükség van egy jó minőségű, a lehető legalacsonyabb fogyasztású és legtartósabb lámpára. Ha ízléses és energiatakarékos lámpát keres, akkor a lépcsőházba LED világítást ajánlunk, ezért nézzen szét a lépcsőházi LED világítás kategóriában! Arról, hogy hogyan válasszon lépcsőmegvilágítást itt olvashat.


A háromutas kapcsolók

A lépcső-kapcsoló áramkör olyan esetekben használható, amikor egyetlen lámpát vagy eszközt kell vezérelni különböző helyeken elhelyezett kapcsolókkal. A világításkapcsoló áramkörhöz tetszőleges számú kapcsoló csatlakoztatható. 

A lakástulajdonosok számára az egyik legnagyobb kihívást jelentő vezetékezési feladat a háromutas villanykapcsolók bekötése. A háromutas kapcsolók teljesen eltérő módon csatlakoznak, mint a szabványos vagy egypólusú kapcsolók. Általában lépcsőházakhoz és hosszú folyosókhoz használják ezt a megoldást, ahol a sötétben kényelmetlen vagy veszélyes lenne egyetlen kapcsoló beszerelése – akár a lépcső tetején, akár az alján helyeznénk el azt. A speciális 3-utas kapcsolók és egy további vezeték a köztük lévő vezetékekben lehetővé teszik a lámpák fel- és lekapcsolását a lépcső tetejéről vagy aljáról. Az általuk nyújtott fokozott kényelem és biztonság megéri a megfelelő felszerelésükhöz szükséges plusz időt és anyagot.

Tudni kell, hogy a háromutas kapcsolókat mindig párban használják és ugyanazon az áramkörökön nem használhatók szabványos egypólusú kapcsolókkal. 

Hogyan azonosítsuk a 3-utas kapcsolót?

Míg a szabványos egypólusú kapcsoló "be” és “ki" jelzéssel rendelkezik, a 3-utas kapcsolónak nincs "on" vagy "off" jelölése, mert a kapcsoló bármelyik helyzetben be- vagy kikapcsolhatja a világítást. 

Egy háromutas kapcsolónak három csatlakozó csavarja, valamint egy földelőcsavarja van. A terminálok közül kettő világos bronz vagy réz színű, és utazóknak hívják őket, és az egyetlen sötét színű csavar közös terminálként ismert. A földelőcsavar általában zöld. A csavarok elrendezése a kapcsoló gyártójától függően változik. 

A beszerelés lépései:

 1. Vezessen egy 2-eres vezetéket az elektromos szervízpaneltől a két kapcsolóhely közül a közelebbihez. Vezesse át a vezetéket a kapcsoló szerelődobozának hátulján lévő nyíláson és hagyjon legalább 6 hüvelyk vezetéket kilógni a doboz elejéből!
 2. Vezesse át a 3 eres vezeték egyik végét az első szerelődoboz egyik hozzáférési nyílásán és hagyjon szintén legalább 6 hüvely hosszúságú vezetéket a doboz elülső oldalán!
 3. Távolítsa el a szigetelő köpeny 1/2 hüvelykes részét mindkét vezeték mindegyik vezetőjéről.
 4. Csatlakoztassa a két fehér vezetéket egy vezetékcsatlakozóval! Helyezze össze a vezetékek csupasz végeit, és csavarja szorosan a helyére a vezetékcsatlakozót!
 5. Használja a hegyes-orrú fogót, hogy horgot alakítson ki minden fekete és piros vezeték lecsupaszított végén!
 6. Csavarhúzóval lazítsa meg a kapcsoló összes kivezetését!
 7. Akassza a szervízpanelből kiinduló vezeték fekete vezetékét a kapcsoló fekete kapocslécéhez, és húzza meg a rögzítőcsavart a rögzítéshez! A vezetéken lévő fekete vezetéket "forró" vezetéknek is nevezik. Ez az, amelyik a szervízpanelen belüli megszakítóhoz csatlakozik, ahol az áram halad.
 8. Csatlakoztassa a második kapcsolóhoz vezető vezeték piros és fekete vezetékét a fennmaradó sárgaréz vagy ezüst színű kivezetésekhez! Ezeknek a vezetékeknek az elhelyezése mindaddig fontos, amíg mindegyik terminálhoz egy vezeték van csatlakoztatva. Csak a „forró” vezeték, a szervízpanelről áramot adó, fekete vezeték elhelyezése kritikus a 3-utas kapcsolók felszerelésekor. Csatlakoztassa az első kapcsoló sötétebb csatlakozójához, amelyet közös terminálnak neveznek és általában "COM" felirattal látják el!
 9. Csavarja össze a csupasz földelő vezetékeket! Hagyja az egyik vezetéket hosszabbra, mint a másikat, hogy egy kampót képezzen, amelyet a kapcsoló földelési kapcsához csatlakoztathat!
 10. Vezesse a 3-eres vezetéket a második kapcsoló szerelődobozhoz, majd vezesse át a vezetéket a doboz hátulján vagy oldalán található egyik hozzáférési lyukon keresztül, húzza át a végét a doboz elején, és vágja el a vezetéket, hogy egy 6 hüvelykes farok szabadon maradjon!
 11. Csatlakoztassa a 2 vezetékes vezetéket a lámpatesthez, majd vezesse vissza a második kapcsolódobozhoz!
 12. Vezesse át a vezetéket a doboz hátulján vagy oldalán lévő hozzáférési nyíláson keresztül, és húzza át az elején4
 13. A kapcsoló csatlakoztatásához ismételje meg a 3–9. lépéseket. A második kapcsolón csatlakoztassa a 2-eres vezeték fekete vezetékét a kapcsoló fekete kivezetéséhez!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy akármilyen háztartási kapcsolót nem ajánlott szakember nélkül felszerelni, mindig hívjon egy tapasztalt villanyszerelőt ezek bekötéséhez, így megakadályozhatja az olyan kellemetlen következményeket, mint a rövidzárlatot vagy a tüzet!

Tipp: válasszon kreatív lépcsőmegvilágítási módszereket, hogy otthona új és modern kinézetet kapjon!

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i