Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hány izzó szükséges egy szoba megvilágításához?

Beltér
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

A villanykörte mennyiségének és milyenségének kiválasztásakor figyelembe kell venni a helyiségek számát és a helyiségek által betöltött szerepet is.

A fénynek döntő szerepe van otthonunkban, hiszen a kevés lámpa, amely nem elegendő egy szoba megfelelő megvilágításához, nem csak különböző nehézségeket okozhat, hanem egészségügyi problémák, például látási problémák kialakulásához is vezethet. 

Az izzó száma tehát a helyiségek számától és a helyiségek által betöltött szerepétől is függ otthonunkban, hiszen a konyhában és dolgozószobában szükséges a megfelelő fényerő munkavégzéshez, míg a hálószobában talán elég néhány égő is ahhoz, hogy pihenhessünk. Természetesen, a fény színe sem mindegy, azt is helyiségnek megfelelően kell kiválasztásra kerüljön. 

Lássuk az izzók számának általános számítását helyiségekre bontva:

Konyha és étkező

A konyhá ban gyakran és hosszan világítunk, ezért ajánlatos az energiatakarékos LED világítás megoldásait alkalmazni, így lehetőségünk van a fény színhőmérsékletét is megválasztani. A konyhapult megvilágítására megközelítőleg 35 W/ m2 intenzitású fény ajánlott. Ügyeljünk arra, hogy a konyhában dolgozó szakácsok ne takarják el a mennyezeti lámpa fényét! A fő és meghatározó mennyezeti lámpákon kívül felszerelhetünk olyan világítótesteket, amelyekkel tökéletesen megvilágíthatjuk a konyhapultot. Itt jól alkalmazhatóak a fénycsövek. Az étkező asztal fölé ajánlatos állítható magasságú függesztéket választani, ami összhangban van az asztal formájával és méretével. A függesztéket előnyös az asztal lapjától legalább 60 cm magasságba és az asztalnál ülő személy szemmagassága fölé helyezni.

Nappali és hálószoba

A nappali otthonunk központjának számít. A lámpa kiválasztásánál ezért több szempontot is figyelembe kell venni. Egy 4x5 méteres (20m2) méretű szobában előnyös, ha a világítótestek összteljesítménye eléri a 400 W-t. Ideális megoldás lehet az energiatakarékos izzó, amellyel akár 80%-os energiamegtakarítást érhetünk el. Szintén figyelembe kell venni a bútorok és a falak színét. Minél sötétebb a bútor, annál több fényt nyel el. A fő és meghatározó világítást leggyakrabban a mennyezeti lámpával oldjuk meg. A klasszikus csillárokat gyakran helyettesítjük zsinóros, vagy függesztékes lámpákkal. A nappalinkban tompított fénynek is kell lennie, ami igazán kényelmessé teszi a tévézést, hiszen nem szeretnénk rontani látásunkat. Az olvasásnál elengedhetetlen egy állólámpa beszerzése. Ideális megoldás lehet, ha szabályozható fényerősségűt választunk. Az asztali és állólámpák, valamint a forgatható, állítható karos lámpákkal kiegészíthetjük és rugalmassá tehetjük megvilágításunkat. Mindenképp fontos és előnyös, hogy a lámpákat külön kapcsolhassuk. Fokozni szeretné nappalija hangulatát? Válasszon állítható fényerősségű lámpákat!

A hálószobáról se feledkezzünk meg. Napjainkban a hálószobát nem csupán alvásra használjuk, ezért itt is fontos gondosan kiválasztani a megvilágítást. Ha csak alvásra használjuk a hálószobát, akkor elegendő egy hagyományos mennyezeti lámpa kiegészítve két éjjeli lámpával. A szükséges fényerő megközelítőleg 15-20 W / m2. Ha gardrób szekrény található hálószobánkban, akkor előnyös a lámpákat a szekrénytől legalább 50 cm-re elhelyezni úgy, hogy a szekrény belsejébe világítsanak. Biztosan sokan értékelik a világítótestek be- és kikapcsolását közvetlen az ágyból. Ezt lehetővé teszik a távirányítóval ellátott világítótestek. Igen kellemes egy lágy, alacsony fényerejű megvilágítás is hálószobánkban.


Fürdőszoba

A fürdőszoba megvilágítására szigorú előírások vonatkoznak, mivel az elektromos áram és a vizes környezet kombinációja életveszélyes. Az előírások meghatározzák, hogy a világítótesteket minimum 60 cm távolságba helyezzük el a kádtól vagy a zuhanyfülkétől és legalább IP44 védettségűek legyenek. A távolabb elhelyezett világítótestek elegendő ha IP 23 -as védettséggel rendelkeznek. A fő és meghatározó fényforrást, ebben az esetben is, a hagyományos mennyezeti lámpák biztosítják. Kiegészítő világításként természetesen a tükör fölé elhelyezett lámpákat alkalmazhatjuk. Ezek a lámpák tiszta, árnyékmentes fényt biztosítanak. Előnyös, ha a fény intenzitása eléri a 300 lx-ot.

Gyerekszoba

A gyerekszoba megvilágítása nem is olyan egyszerű dolog, mint amilyennek látszik. Ez egy olyan szoba, ahol a gyermekünk játszik, alszik és tanul. Minden egyes tevékenységhez más-más megvilágítás szükséges. A gyermekünk korától függően, folyamatosan változik a megvilágítás típusa a szobában. Fontos az összmegvilágítás. Előnyösek a zsinóros függesztékek. Az ágy mellett az íróasztalon helyezzünk el egy asztali lámpát. Egy jobbkezes gyermeknek jobb oldalra, egy balkezesnek pedig baloldalra. A számítógép megszállottjainak előnyös egy nem vakító fényt adó lámpa elhelyezése az íróasztal fölé. A kisebbek félnek a sötétben, ezért ők nagyra értékelik az éjszakai irányfényeket. Ezek csupán 1,5 lx fényerőt bocsátanak ki és igen alacsony az energiafogyasztásuk. Ennek köszönhetően egész éjjel bekapcsolva hagyhatjuk a szobában.

Folyosó, lépcső és/vagy előszoba 

Ha Önnek hosszú folyosója van, akkor előnyös több darab, kisebb méretű fényforrást elhelyeznie egymást követően. Mivel itt kevés időt töltünk, így előnyös halogén izzós világítótestet választani. Ezek rögtön a bekapcsolás után teljes fényerővel világítanak. Szeretné tudni mekkora teljesítményű fényre van szüksége? Használja az alábbi képletet: Alapterület x 10-15 W  

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i