Összehasonlítani
Bejelentkezés
Regisztráció
Levy banner
Pravý banner

Hívjon minket,várjuk hívását

+36-1-999-6751 (Hé - Pé 7-15:30)
MENÜ
0 0 Ft
10 000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes szállítás!
Kategóriák

Elemek

Hírek és közlemények

Tamás

Hogy is van ez az elemekkel? Különbségek, előnyök - alkáli vagy lítium? Megéri egy drágábbat vásárolnunk, vagy az olcsőbb is teljesíti az elvárásainkat?

ELEMEK, AKKUMULÁTOROK

Távirányító, játékautó, beszélő játékbaba, borotva, lámpa... Az említett játékoknak, elektromos eszközöknek egy közös tulajdonsága van, mégpedig elektromos energiára van szükségük, amelyet az elemek segítségével biztosíthatunk. Ha többet szeretne megtudni az elemek, akkumulátorok tulajdonságairól, kérjük olvassa el cikkünket.
Rögtön az elején tegyünk különbséget a megnevezések közöztt.
 
- Galvánelem, vegyi, kémiai energiaforrás (feszültség)
- Mono cella - vegyi, kémiai energiaforrás egy elemből áll
- Primér cella - egyszeri használatra
- Elemek  - több mono cellából állnak 
-Akkumulátor - tölthető cellákból állnak
Egyszerűen gyűjtőnéven csak "elemeknek" nevezzük őket 
 

PRIMÉR CELLÁK (ELEMEK)

Primér (egyszeri használatos) galvanikus cellák, megtalálhatóak szinte minden boltban. Az áruk pár forinttól, egészen ezres nagyságrendig mozog.  Nehezen dönthetjük el a csomagolás alapján, hogy a vételár biztosan tükrözi a minőséget. Már több mint 100 éve használjuk őket. Ez idő alatt szinte nélkülözhetetlenek számunkra. Manapság a nagy ellenség- a tölthető elemek (akkumulátorok). A primér cellák, elemek különböznek a méretük és vegyi összetételük szerint. A leggyakarabban ceruzaelemként találkozunk velük (AA), vagy mikro ceruzaelem (AAA), esetlegesen C és D méretben. 
 
 baterie

ALKÁLI ELEMEK

Az alkáli elemek a legelterjedtebbek napjainkaban a piacon. A legtöbb alkáli elem 1.5 V névleges feszültséggel bír. 
 
ELŐNYŐK ÉS HÁTRÁNYOK:  nagy előnyük a hosszú élettartam és az alacsony önkisülés. Ennek köszönhetően az alkáli elemek hosszú évekig ellátják energiával az egyszerű elektromos berendezéseket. Beszerzési áruk kedvező. Az alkáli elemek viszont nehezen viselik az alacsony hőmérsékletet. A kapacitásuk erősen csökken fagypont közeli hőmérsékletenél. A magas hőmérséklet szintén kárt okozhat bennük (kifolyik a tartalmuk). Egyszerűen felismerhetjük őket a megnevezés szerint "alkaline",vagy a típus jelzés alapján LR03,(AAA), LR6 (AA), ahol az L betű alkáli elemet jelöl.  
 

LÍTHIUM ELEMEK

Primér líthium elemek nem tölthetőek, de vigyázat ne keverjük össze a Líthium - ion (Li-ion) elemekkel, amelyek tölthetőek és gyakran használatosak a mobiltelefonokban, vagy laptopokban. 
A leggyakrabban 3 V feszültségűekkel találkozhatunk mint pl (gombelem - CR20xx), amelyeket pl: sportórákban, konyhai mérlegekben és hasonló használunk. A piacon még találhatunk 9 V feszültségűeket is és AA vagy AAA (1,5 V).
 
ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK: nagy előnyük a kis tömeg, a hosszú élettartam és az alacsony önkisülés. Alkalmasak magasabb energiaszükségletű berendezésekbe. Jobban bírják az alacsony hőmérsékletet és kedvező megoldást jelentenek az alkáli elemek helyetteseítéseként. Magasabb kapacitással bírnak,viszont drágábbak.
 
VIGYÁZAT: lítium elemek elérhetőek AA méretben és 1,5V feszültségnél magasabb értékkel is pl: 3,6 V. Ne használjunk ilyen nagyobb feszültségűt a 1,5 V feszültséggel üzemelő berendezésekben! 
 
 
 
HOGY VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐT? 
Primér elemek a legrégebbi típusok, relatív alacsony kapacitásúak és nincs különös nagy előnyük.
Alkáli elemek nagyobb kapacitásúak, hosszab az élettartamuk, kisebb az önkisülés esélye. Nem szeretik a túl alacsony és túl magas hőmérsékleteket. Kedvező áron beszerezhetőek. 
Líthium elemek energiaigényes berendezésekbe különösen megfelelőek, nem érzékenyek a külső hőmérsékletre, de drágábbak. Ezekben a készülékekeben inkább a tölthető akkumulátorokat használjuk. 
 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Kérdezzen bármit

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

+36-1-999-6751(Hé-Pé, 7-15:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Hírlevél regisztráció

Akciók, kedvezmények és újdonságok az elsők között az Ön e-mailjére

Leiratkozás

Copyright © 1994 - 2021 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i