Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogy számoljuk ki a helyes megvílágítást a helyiségben

Lehet, hogy érdekli Önt
Válaszolt:
TamásTamás

Válasz:

Otthonunkban minden helyiség más-más szerepet tölt be, ezért a világítás kiválsztásánál ezt figyelembe kell venni.

Szeretné tudni mekkora teljesítményű fényre van szüksége?

Használja az alábbi képletet.

Alapterület x 10-15 W  

Világítás a nappaliban

A nappali lakásunk központjának számít. A lámpa kiválasztásánál ezért több szempontot is figyelembe kell venni. Egy 4x5 méteres (20m2) méretű szobában előnyös, ha a világítótestek összteljesítménye eléri a 400 W. Ideális megoldás lehet az energiatakarékos izzó, amellyel akár 80%-os energiamegtakarítást érhetünk el. Szintén figyelembe kell venni a bútorok és a falak színét. Minél sötétebb a bútor, annál több fényt nyel el.
A fő és meghatározó világítást leggyakrabban a mennyezeti lámpával oldjuk meg. A klasszikus csillárok -at gyakran helyettesítjük zsinóros, vagy függesztékes lámpákkal. A nappalinkban tompított fénynek is kell lennie, ami igazán kényelmessé teszi a tévézést, hiszen nem szeretnénk rontani látásunkat. Az olvasásnál elengedhetetlen egy állólámpa beszerzése. Ideális megoldás lehet, ha szabályozható fényerősségűt választunk. Az asztali és állólámpák valamint a forgatható, állítható karos lámpákkal kiegészíthetjük és rugalmassá tehetjük megvilágításunkat. Mindenképp fontos és előnyös, hogy a lámpákat külön kapcsolhassuk. Fokozni szeretné nappalija hangulatát? Válasszon állítható fényerősségű lámpákat!

Világítás a konyhában

A konyhában gyakran és hosszan világítunk, ezért ajánlatos a gazdaságos LED diódás megoldásokat alkalmazni. Ezekkel nem csak energiát takarítunk meg, hanem lehetőségünk van a fény színhőmérsékletét megválasztani. A konyhapult megvilágítására megközelítőleg 35 W/ m2 intenzitású fény ajánlott. Ügyeljünk arra, hogy a konyhában dolgozó szakácsok ne takarják el a mennyezeti lámpa fényét. A fő és meghatározó mennyezeti lámpákon kívül felszerelhetünk olyan világítótesteket, amelyekkel tökéletesen megvilágíthatjuk a konyhapultot. Itt jól alkalmazhatóak a fénycsöves megoldások. Az étkező asztal fölé ajánlatos állítható magasságú függesztéket választani, ami összhangban van az asztal formájával és méretével. A függesztéket előnyös az asztal lapjától legalább 60 cm magasságba és az asztalnál ülő személy szemmagassága fölé helyezni.


Világítás a hálószobában

A hálószobáról se feledkezzünk meg. Napjainkban a hálószobát nem csupán alvásra használjuk, ezért itt is fontos gondosan kiválasztani a megvilágítást. Ha csak alvásra használjuk a hálószobát, akkor elegendő egy hagyományos mennyezeti lámpa kiegészítve két éjjeli lámpával. A szükséges fényerő megközelítőleg 15-20 W / m2. Ha gardrób szekrény található hálószobánkban, akkor előnyös a lámpákat a szekrénytől legalább 50 cm-re elhelyezni úgy, hogy a szekrény belsejébe világítsanak. Biztosan sokan értékelik a világítótestek be- és kikapcsolását közvetlen az ágyból. Ezt lehetővé teszik a távirányítóval ellátott világítótestek. Igen kellemes egy lágy, alacsony fényerejű megvilágítás is hálószobánkban.

Világítás a fürdőszobában és toaletten

A fürdőszoba megvilágítására szigorú előírások vonatkoznak, mivel az elektromos áram és a vizes környezet kombinációja életveszélyes. Az előírások meghatározzák, hogy a világítótesteket minimum 60 cm távolságba helyezzük el a kádtól vagy a zuhanyfülkétől és legalább IP44 védettségűek legyenek. A távolabb elhelyezett világítótestek elegendő ha IP 23 -as védettséggel rendelkeznek. A fő és meghatározó fényforrást, ebben az esetben is, a hagyományos mennyezeti lámpák biztosítják. Kiegészítő világításként természetesen a tükör fölé elhelyezett lámpákat alkalmazhatjuk. Ezek a lámpák tiszta, árnyékmentes fényt biztosítanak. Előnyös, ha a fény intenzitása eléri a 300 lx-ot.

Világítás a gyerekszobában

A gyerekszoba megvilágítás nem is olyan egyszerű dolog, mint amilyennek látszik. Ez egy olyan szoba, ahol a gyermekünk játszik, alszik és tanul. Minden egyes tevékenységhez más-más megvilágítás szükséges. A gyermekünk korától függően, folyamatosan változik a megvilágítás típusa a szobában. Fontos az összmegvilágítás. Előnyösek a zsinóros függesztékek. Az ágy mellett az íróasztalon helyezzünk el egy asztali lámpát. Egy jobbkezes gyermeknek jobb oldalra, egy balkezesnek pedig baloldalra. A számítógép megszállottjainak előnyös egy nem vakító fényt adó lámpa elhelyezése az íróasztal fölé. A kisebbek félnek a sötétben, ezért ők nagyra értékelik az éjszakai irányfényeket. Ezek csupán 1,5 lx fényerőt bocsátanak ki és igen alacsony az energiafogyasztásuk. Ennek köszönhetően egész éjjel bekapcsolva hagyhatjuk a szobában.

Világítás a folyosón és előszobában

Ha Önnek hosszú folyosója van, akkor előnyös több darab, kisebb méretű fényforrást elhelyeznie egymást követően. Mivel itt kevés időt töltünk, így előnyös halogén izzós világítótestet választani. Ezek rögtön a bekapcsolás után teljes fényerővel világítanak. 
 Alapterület x 10-15 W  


Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i