Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Mi az a lumen?

Hírek és közlemények

Tamás

Mi az a lumen? A lumen nem más, mint a fényáram mértékegysége. A lumen megmutatja nekünk, milyen erősen világít a fényforrásunk.

Mi az a lumen?

A lumen nem más, mint a fényáram mértékegysége. A lumen megmutatja nekünk, milyen erősen világít a fényforrásunk.

Mi a fényáram?

A fény elektromágneses sugárzás: az elektromágneses sugárzásoknak azon hullámhosszú tartománya, amelyet az emberi szem érzékelni tud. Az emberi szem a 390 és 750 nanométer hullámhosszak közé eső elektromágneses sugárzást érzékeli.

A modern LED lámpák teljesítményének meghatározására a lumen mérőszámot szokás megadni. A fényáram mértékegysége a lumen.

A lumen jelentése

Amikor tervezzük az otthonunk világítását, akkor rengeteg bizonytalansági faktor kerül elő:

  • Hova kerüljenek a lámpák?
  • Milyen típusú világítást válassz?
  • Elegendő lesz-e a fény?

A lumen fogalmának megismerésével a fényerősséggel kapcsolatos aggodalmaidat tudod félretenni. A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény „mennyiségének” az integrálja (összege). Tehát, a lumen nem más, mint egy fényforrás által kibocsátott fény mennyiségének mértékegysége. Szokás fényáramnak is nevezni. Ami viszont nagyon fontos, hogy nem szabad összetéveszteni a watt-tal. Definíció alapján a fényáram teljesítmény-jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene legyen. A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség. Így a watt a fényforrás fogyasztásához és a teljesítményéhez kapcsolódó fogalom. A lumen a fényerősséget, a watt az energiafogyasztást jelöli. Teljesítményfényerő!


Lumen watt átváltás

Nemrég még csupán a fényforrások teljesítménye, a watt alapján lehetett fényforrást választani. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már ehhez a watt helyett a lument használjuk.

Minden fényforrásnak, így a hagyományos izzóknak is van lumen értéke, amivel lehet jellemezni az adott fényforrás erősségét. A technológia fejlődése annyi változást hozott, hogy az újabb típusú mesterséges fényforrások, mint a halogén izzók, a kompakt fénycsövek és leginkább a LED világítások ugyanazt a lument, azaz fényáramot kisebb teljesítmény mellett érik el. Miért is választana valaki egy többet fogyasztó fényforrást, ha egyébként ugyanazt a fényerősséget egy alacsonyabb teljesítményű fényforrással ki lehet váltani? Ezért került tehát a képbe a fényerősséget számszerűsítő lumen.

Az alábbi lumen watt táblázat alapján pontosan kiderül, hogy miként valósul meg a lumen watt átváltás. Olyan ez, mint egy watt lumen kalkulátor.Mit lehet leolvasni a watt lumen táblázatból? Vegyünk egy példát! Legyen az a kérdés, hogy 400 lumen hány watt. A táblázatban a 400 lumenhez leginkább a 450+ lumen oszlop felel meg, így most csak ezt az egy oszlopot nézzük. Innentől viszont bajban vagyunk, mert nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy 400 lumen hány watt. Ugyanis jó válasz lehet a 40W, a 28W, a 9W vagy éppen a 6W. A fényforrástól függ, hogy melyik a helyes válasz. Ha az előbbi kérdést úgy tesszük fel, hogy 400 lumen hány wattos LED fényforrással érhető el, akkor 6W lesz a helyes válasz.

A fenti példából is körvonalazódik miért is olyan fontos, hogy mind a lumen fogalma, mind a watt fogalma világos legyen számodra. A korábbi tapasztalatok alapján ugyan tudjuk, hogy egy szoba jó megvilágításához legalább 60 wattos izzók kellenek. De a táblázatból jól látszik, hogy a mai korszerű fényforrások mellett ma már sokkal takarékosabban is el lehet érni ugyanazt a hatást. És ezért fontos a lumen megismerése, hiszen ez az a mértékegységünk, amivel jól össze lehet mérni különböző fogyasztási értékkel rendelkező fényforrásokat.

A lumen watt táblázat nagyon jól mutatja miért olyan népszerűek manapság a LED fényforrások. Ugyanazt a lument sokkal alacsonyabb teljesítmény mellett, azaz sokkal kisebb fogyasztással el lehet velük érni. Miért vennél 60 wattos hagyományos izzót, ha ugyanazt a kb. 800 lumen fényáramot egy 10 wattos LED világítással is el tudod érni?

Alapvetően miért és mire jó a LED-es világítás?

Alább összeállítottunk néhány fontos tudnivalót a LED fényforrásokról:

  • a LED világítástechnika által jelentős energiamegtakarítást lehet elérni, így ez egy energiatakarékos megoldás
  • a LED-es világító testek sokkal hosszabb ideig üzemelnek (szemben a hagyományos izzókkal), akár 5-10 éves távlatban is lehet gondolkodni
  • nem vibrál a fény, nem rontja a szemet
  • nincs bemelegedési idő, azonnal felkapcsolható
  • környezetbarát a technológia, a ledes izzók nem bocsátanak ki szén-dioxidot.

Érdemes tehát megtanulni, hogy a korszerű világítástechnikában a fényáram mértékegysége, azaz a Lumen a legjobb barátunk. Amikor LED fényforrást választunk, akkor takaríthatunk meg a legtöbb pénzt és energiát a működése során, ha a fényhasznosításra ügyelünk. Az a takarékosabb fényforrás, ami az adott fényáramot (Lumen), a legkevesebb fogyasztás (Watt) mellett tudja előállítani. 

Tipp: Vásárláskor minél kisebb teljesítmény mellett (minél kevesebb „Watt-szám”), minél nagyobb fényáramú („minél nagyobb Lumen-számú”) fényforrást válasszunk.

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i