Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

A fény színei és használata a gyakorlatban

Hírek és közlemények

Tamás

Meleg vagy hideg fehér színű izzót válasszunk? A konyhába legjobban a hideg szín, míg a hálóba inkább melegebb szín ajánlott..Hogy miért? Cikkünk erre derít fényt.

A fény színei és használata a gyakorlatban


Meleg vagy hideg fehér színű izzót válasszunk? Természetesen attól függ, milyen helységbe lesz a lámpa elhelyezve.


A fény típusai:


Hideg fehér

Hideg fehér (cold white) értéke 6500 - 9000 K. Beltérben nem ajánlatos 7000 K feletti értéket választani, mivel túlzottan hideg a fénye, színe kék és az emberi szemnek eléggé kellemetlen is lehet. Ezért inkább ipari helységekben vagy egészségügyi intézményekben ajánlatosak.   

A hideg fehér színhőmérsékletű izzók fénye világos, akár kék színű árnyalatba is áttérhet. A hideg fény előnye, hogy nem fárassza annyira a szemet, ezért ez a legalkalmasabb munkavégzéshez. Ezeket az izzókat gyakran használjuk továbbá irodahelységekben, csarnokokban, illetve üzlethelységekben is. 

A hidegebb, kékes fények tisztaság látszatát és modern benyomást keltenek. Ha szeretne tompítani a hideg fényen, azt a sárga melegebb árnyalatával éri el. 

 


Nappali fehér

A fehér további színárnyalata, melyről szintén nem szabad megfeledeznünk, a nappali fehér szín, de semleges fehérként is megtalálhatjuk. A nappali fehér (daylight white) színhőmérsékletű izzók fénye fehér vagy kékes színű. Ez a szín áll legközelebb a nappali fényhez. Ez 4500 - 6500 K értéket jelent.  Az izzók fénye fehéres, hidegebb árnyalattal és leginkább konyhák, fürdőszobák, folyosók vagy lépcsőházak megvilágítására szolgálnak.  Ez a fény legjobban ajánlatos munkatevékenységhez vagy éppen tanuláshoz, ezért tanácsos dolgozószobában, illetve gyermekszobában az íróasztal közelében használni. Ezeknek a fénye hidegebb - nem fárasszák annyira a szemet.

Ideális tovbbá fürdőszobákba, ahol szükséges erősebb, világosabb fény, tehát magasabb Ra értékkel, amelyet elsősorban a hölgyek fogják nagyra értékelni, pl. sminkelésnél. Ajánlatos továbbá konyhába, ahol fontos hogy a konyhapult vagy az étkező asztal megfelelően legyen megvilágítva. De használható iroda helységben, műhelyben, raktár helységben vagy olyan helyeken ahol nincs elegendő nappali fény pl. előszoba, pince, WC stb.

Magasabban lévő helységekbe választhat 5000 K vagy nagyobb értékű izzót is. A hagyományos nappali fénynek beborult égbolt esetén 7000 K az értéke, így nem kell attól tartania, hogy ez a színhőmérséklet akár túl sok lenne. 

A fehér szín magasabb árnyalatai növelik a munka hatékonyságát.  

 

Meleg fehér

A meleg fehér szín általában a pihenő zónába alkalmas, ennek kellemes sárgás árnyalata van, értéke 1000 - 4500 K között helyezkedik el. A hagyományos izzók, halogén izzók és LED izzók is képesek ezt az árnyalatot produkálni. A LED izzók esetében azonban a fény kevésbé sárgás, inkább fehérebb a többi meleg fehér fényű izzókhoz képest. A meleg fény leginkább a hálószobába illetve gyerekszobába ajánlatos. Természetesen a nappaliban is tökéletesen megfelel. A felsorolt három alap szín mellett további speciális színhőmérséklettel is találkozhatunk, amelyek főleg hentesáru, gyümölcs, zöldség vagy virágok megvilágításánál ajánlatosak. Ezek fénye mellett a termékek mindig természetesnek és frissnek látszanak. 

Az alapján is választhat tehát a meleg, illetve hideg fény között, hogy milyen munkatevékenységet végez az adott helységben.


Színes világítás

Modern napjainkban, mikor is a technológia folyamatosan halad a korral, nem szükséges csupán a meleg és hideg fehér színhőmérsékletre korlátozódni. Amennyiben a lámpánál vagy a csillárnál szeretné megválasztani a fényerő intenzitását, elég kiválasztani a megfelelő lámpát a dimmelhető lámpák vagy szabályozható lámpák kategóriájából. Vásárolhat RGB izzót vagy RGB LED szalagot, mely bármilyen színben világít.

Emellett javasolt az intelligens világítótestek beszerzése, melyek szintén tartalmazzák az előbbi funkciókat, azonban ezek esetén távirányító vagy okos eszköz segítségével kiválaszthatja a színt és a fényerősségét is. Fehértől, a kéken át, illetve a zöld színen keresztül egészen a piros színig bármit választhat. Az okos lámpáknak ezen felül további előnyei is vannak: a színes megvilágítással belterének egy teljesen új hangulatot kölcsönözhet. Ha tehát új lámpáját tervezi megvásárolni, ne feledkezzen meg a megfelelő színre is ügyelni!


Tipp: luxus érzést kelthet, ha hangulatvilágításként (színes) LED szalagokat az álmennyezethez, a lépcső korlátjához és/vagy az ágy alá helyezünk. Válasszon olyan LED szalagot, melynek színeit is váltogathatja!

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Copyright © 1994 - 2022 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i