0
Kedvenc tételek
0

Önnek nincsenek kedvenc termékei.

Bejelentkezés
Regisztráció
Levy banner
Pravý banner

Hívjon minket,várjuk hívását

+36-1-999-6751 (Hé - Pé 7-15:30)
MENÜ
0 0 Ft
10 000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes szállítás!
Kategóriák

CRI index? Minél magasabb, annál jobb.

CRI index? Minél magasabb, annál jobb.

Tamás

Fontos, mégis sokszor alábecsült parméter z úgynevezett színvisszaadási index. Rövidítése CRI (color rendering index), vagy másként Ra.

CRI index? Minél magasabb, annál jobb!

Ha ezt a paramétert eddig elhanyagolta és nem vette figyelembe, ezen túl fordítson rá kellő figyelmet, hiszen hasznos információ lehet a lámpa, megvilágítások kiválasztásánál. Az index értéke 0 -tól egészen 100-ig terjedhet, ami azt jelenti,  hogy ha CRI = 100, akkor a színvisszaadás teljesen élethű, természetes. Ez megfelel a nappali természetes fényviszonyoknak. A kisebb értékeknél a színvisszaadás egészen torz, nem természetes.
 
 Index CRI

 A magas CRI indexel rendekező fényforrások a legfontosabb szerepet ott töltik be, ahol igazán szükség van a színek élethű megjelenítéséhez pl: termelésnél, egészségügyben, műtermekben, konyhákban vagy boltokban. A színvisszaadás gyakorlati alkalmazásától eltekintve, a CRI indexel befolyásolhatjuk psichénket, hngulatunkat. Az alacsony CRI számú fényforrással megvilágított helyiségben, kellemetlenül érezhetjük magunkat. Az ilyen alacsony értékú CRI fénynél az embernek fáradság, illetve betégség érzete alakulhat ki. Viszont a magasabb CRI értékeknél vidámabbnak és aktívabnbak érezhetjük magunkat.
 
 A lámpatest kiválasztásánál a konyhába és a fürdőszobába, ez a tényező nagyon fontos, meghatározó.A fürdőszoba tökéletes megvilágítását elsősorban a hölgyek értékelik majd, míg a konyhában az élelmiszereket a valós színükben láthatjuk. Így könnyedén megkülönböztethetjük a már lejárt szavatosságú ételeinket a frisstől. Döntse el Ön, melyik eper vonzóbb számára?
 
 Index CRI
 

 Jelenleg már a legtöbb forgalomban lévő izzó CRI indexe magasabb mint 80, ami már megfelelő színvisszaadásnak számít. Egyes gyártók kínálatában már megtalálhatóak a speciális izzók CRI =  100.


A lenti táblázatban megtalálhatóak a különböző fényforrások CRI indexei. Ezek a számok csak információs jellegűek, mert minden gyártónál változhatnak adott típusú izzóra vonatkoztatva. Általánosságban azonban elmondható, hogy a klasszikus és halogén izzók adják vissza legéletszerűbben a színeket. Viszont napjainkban már megjelentek olyan LED-se fényforrások is, amelyek szintén nagyon természetes módon adják vissza a színeket.
 

Fényforrás típusa

Teljesítmény (W)

CRI

Klasszikus izzó

25 - 100

100

Halogén izzó

20 - 300

100

Fénycső

14 - 80

80 - 98

Kompakt izzó

5 - 80

80 - 90

Fémhalogén izzó

20 - 2000

65 - 90

Nagynyomású nátrium izzó

50 - 1000

24

Alacsony nyomású nátrium izzó

18 - 180

10 - 20

Indukciós elektróda nélküli izzók

35 - 300

80

LED izzók, diódák

0,01 - 3

70 - 90

 

Nem szabad elfelejteni, hogy a CRI index csak egy a sok tényező közül, amire oda kell figyelnünk a fény tulajdonságainál. A végeredményt nagyban befolyásolja a fény színhőmérséklete vagy a fényerő, illetve a helyesen megválasztott lámpabúra. Ebből kifolyólag a legtermészetesebb fény eléréséhez ajánlott a 4000 Kelvin színhőmérsékletű izzó, amely neutrális (semleges) fehér fényt biztosít. Az optimális megvilágításhoz fontos ezeket a tényezőket jól ismerni és alkalmazni.
 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Hírlevél regisztráció

Akciók, kedvezmények és újdonságok az elsők között az Ön e-mailjére

Leiratkozás

Copyright © 1994 - 2019 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva.