Raktáron több mint 920 000 termékA szállítás 10000 Ft-tól ingyenesAjándék 35000 Ft-tól

Hívjon minket +36-1-999-6751

A kosár tartalma 0 0 Ft Újonnan az árakat áfával adjuk meg
0
Kedvenc tétélek
0

Önnek nincsenek kedvenc termékei.

Levy banner
Pravý banner
Kategóriák

CRI index? Minél magasabb, annál jobb.

CRI index? Minél magasabb, annál jobb.

Dátum: 25.7.2016

Fontos, mégis sokszor alábecsült parméter z úgynevezett színvisszaadási index. Rövidítése CRI (color rendering index), vagy másként Ra.

CRI index? Minél magasabb, annál jobb!

Ha ezt a paramétert eddig elhanyagolta és nem vette figyelembe, ezen túl fordítson rá kellő figyelmet, hiszen hasznos információ lehet a lámpa, megvilágítások kiválasztásánál. Az index értéke 0 -tól egészen 100-ig terjedhet, ami azt jelenti,  hogy ha CRI = 100, akkor a színvisszaadás teljesen élethű, természetes. Ez megfelel a nappali természetes fényviszonyoknak. A kisebb értékeknél a színvisszaadás egészen torz, nem természetes.
 
 Index CRI

 A magas CRI indexel rendekező fényforrások a legfontosabb szerepet ott töltik be, ahol igazán szükség van a színek élethű megjelenítéséhez pl: termelésnél, egészségügyben, műtermekben, konyhákban vagy boltokban. A színvisszaadás gyakorlati alkalmazásától eltekintve, a CRI indexel befolyásolhatjuk psichénket, hngulatunkat. Az alacsony CRI számú fényforrással megvilágított helyiségben, kellemetlenül érezhetjük magunkat. Az ilyen alacsony értékú CRI fénynél az embernek fáradság, illetve betégség érzete alakulhat ki. Viszont a magasabb CRI értékeknél vidámabbnak és aktívabnbak érezhetjük magunkat.
 
 A lámpatest kiválasztásánál a konyhába és a fürdőszobába, ez a tényező nagyon fontos, meghatározó.A fürdőszoba tökéletes megvilágítását elsősorban a hölgyek értékelik majd, míg a konyhában az élelmiszereket a valós színükben láthatjuk. Így könnyedén megkülönböztethetjük a már lejárt szavatosságú ételeinket a frisstől. Döntse el Ön, melyik eper vonzóbb számára?
 
 Index CRI
 

 Jelenleg már a legtöbb forgalomban lévő izzó CRI indexe magasabb mint 80, ami már megfelelő színvisszaadásnak számít. Egyes gyártók kínálatában már megtalálhatóak a speciális izzók CRI =  100.


A lenti táblázatban megtalálhatóak a különböző fényforrások CRI indexei. Ezek a számok csak információs jellegűek, mert minden gyártónál változhatnak adott típusú izzóra vonatkoztatva. Általánosságban azonban elmondható, hogy a klasszikus és halogén izzók adják vissza legéletszerűbben a színeket. Viszont napjainkban már megjelentek olyan LED-se fényforrások is, amelyek szintén nagyon természetes módon adják vissza a színeket.
 

Fényforrás típusa

Teljesítmény (W)

CRI

Klasszikus izzó

25 - 100

100

Halogén izzó

20 - 300

100

Fénycső

14 - 80

80 - 98

Kompakt izzó

5 - 80

80 - 90

Fémhalogén izzó

20 - 2000

65 - 90

Nagynyomású nátrium izzó

50 - 1000

24

Alacsony nyomású nátrium izzó

18 - 180

10 - 20

Indukciós elektróda nélküli izzók

35 - 300

80

LED izzók, diódák

0,01 - 3

70 - 90

 

Nem szabad elfelejteni, hogy a CRI index csak egy a sok tényező közül, amire oda kell figyelnünk a fény tulajdonságainál. A végeredményt nagyban befolyásolja a fény színhőmérséklete vagy a fényerő, illetve a helyesen megválasztott lámpabúra. Ebből kifolyólag a legtermészetesebb fény eléréséhez ajánlott a 4000 Kelvin színhőmérsékletű izzó, amely neutrális (semleges) fehér fényt biztosít. Az optimális megvilágításhoz fontos ezeket a tényezőket jól ismerni és alkalmazni.
 

Copyright © 1992 – 2019 Donoci Kft.