Levý banner
Pravý banner
MENÜ
0 0 Ft
Az ingyenes szállításhoz hiányzik ingyenes szállítás!10 000 Ft
Kategóriák

Hogyan kell leolvasni az energiacímkét?

Hírek és közlemények

Tamás

Az energiacímke elolvasása könnyebb, mint amilyennek látszik. A következő néhány bekezdésben bebizonyítjuk Önnek.

Az energiacímke jelöli és osztályozza a termékeket energiaigényük szerint. Vagyis segít elképzelni, milyen termékköltségekre számíthat. És ez arra is ösztönzi a gyártókat, hogy jobb minőségű és energiatakarékosabb termékeket hozzanak létre.

Mit fog olvasni az energiacímkén?

Az energiacímkék jelenlegi formája nagyon egyszerű. A termék csomagolásán összesen 7 energiaosztályt talál amelyeket színek (a legjobb zöldtől a legrosszabb pirosig) és A-tól G-ig terjedő betűk különböztetnek meg. Az A betű a legkevésbé energiaigényes forrást jelenti, a G betű pedig a legigényesebbet. A termék adott osztályát a címke jobb oldalán található fekete nyíl és fehér betű alapján tudja megtudni. A címke az 1000 óránkénti kilowatt fogyasztásról is tartalmaz információkat, ami az átlagos éves háztartási világításnak megfelelő érték.. Az energiacímkéken QR-kódot is talál, amelyen keresztül elérheti az európai termékadatbázist (EPREL). Ebben részletes információkat talál a termékről.

Megjegyzés: Weboldalon az energiacímke helyettesíthető egy alapenergia nyíllal (a termékre kattintva azonnal megtalálja). A nyíl az adott termék részletesebb címkéjére irányítja át.


Az energiacímkék eredeti elosztása

Talán emlékszik az A+++, A++ és más kategóriájú energiacímkék eredeti válogatására. Nem csoda, hogy a változás csak a közelmúltban, 2021 márciusában történt. Minden 2021.01.05. után piacra kerülő terméknek a jelenlegi formát kell viselnie. 2024-ben pedig már csak az új címkékkel fog találkozni.

Miért van változás?

A változtatásnak több oka is volt. Leginkább azért, mert az elmúlt években a fejlődés odáig vezetett, hogy minden elektromos lámpa, készülék, izzó egyre energiahatékonyabb és gazdaságosabb lett. TAz A+, A++ vagy A+++ osztályok közötti különbségek emiatt keveredtek.. Az azonos betűkkel (pluszjelekkel) való jelölésük pedig zavaró volt. Az új címkézés a jobb tájékozódáson túl még egy előnnyel jár nekünk, fogyasztóknak. Szigorúbb. Például a legmagasabb A+++ osztályú termékek újonnan a C kategóriába sorolhatók. Jelenleg még az A és B kategóriák is szinte üresek, ami teret ad a jövőben más innovatív erőforrásoknak.

A termék nem rendelkezik energiacímkével

A rendelet szerint nem minden lámpán fog találni energiacímkét. Ez a következő esetekre vonatkozik:


Fényforrás nélküli lámpák. Csillár, lámpák és egyéb fényforrás nélküli lámpák vásárlásakor nem található a terméken energiacímke. A fény energiafogyasztása abból a fényforrásból adódik, amelyet az ügyfél maga használ a világításban.

A fényforrás eltávolítható. Ezek cserélhető fényforrással ellátott lámpák. Az energiaosztályt az útmutatóban találja, és csak az adott fényforrásra vonatkozik.

A fényforrás nem távolítható el. Ez azt jelenti, hogy a fény tartalmaz egy fényforrást, amely a fény rögzített része. Például LED szalagok. Ebben az esetben az energiahatékonyságot az útmutatóban találja, és csak az adott fényforrásra vonatkozik.

Egyéb kivételek. Az energiacímkével nem rendelkező kivételek közé tartoznak például az elemes zseblámpák, a speciális technológiai fényforrások, a gépjárművek fényforrásai, vagy a színes fényforrások (karácsonyi fények és egyéb apró dísztárgyak).

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

06 1 999 6751(Hé-Pé, 8-17:30)

Kérdezzen
 
                    

Copyright © 1994 - 2024 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i