A legalacsonyabb ár garanciája! Ha azonos terméket talál máshol olcsóbban, tőlünk azt a terméket még olcsóbban kapja! további információ

Hívjon minket +36-1-999-6751

A kosár tartalma 0 0 Ft Újonnan az árakat áfával adjuk meg
0
Kedvenc tétélek
0

Önnek nincsenek kedvenc termékei.

Levy banner
Pravý banner
Kategóriák

Hogyan válasszam ki a fényforrás színét?

Dátum: 3.2.2014

A legkellemesebb és legmegszokottabb a meleg fehér színű fény.

A lámpák kiválasztása során nem csak a pénztárcánk szerint kellene döntenünk, azaz a legolcsóbb lámpát keresni, de nem kevésbé fontos, hogy a világítás kellemes legyen. Ehhez szükség van elgondolkodni azon, milyen a kiválasztott lámpa fényének színe. Az egyszerűség érdekében a leggyakrabban használt fényforrások színét három kategóriába tudjuk sorolni: meleg fehér, hideg fehér és nappali fehér. 

Meleg fehér – a pihenéshez

Általában a mindnyájunknak a legkellemesebb és legmegszokottabb a meleg fehér színű fény. Ennek igazából a fénye sárga árnyalatú és ilyen fényt bocsát ki a hagyományos, halogén izzók, de a drágább fénycsövek és LED fényforrások is. A LED fényforrásoknál az utóbbi időben előtérbe került a hagyományos izzóknál fehérebb fény használata. Ennek az a célja, hogy a fény jobban megközelítse a nappali fény színét. A fehér árnyalat a szemet jobban kíméli, mint a sárgább árnyalat.
A meleg fehér fényforrásokat olyan lámpákba ajánljuk, amelyeket a pihenésre használt helyiségekben helyezünk el – leggyakrabban a hálószobában, nappaliban vagy gyerekszobában.

Hideg fehér – oda, ahol jól kell látnunk

Otthonainkban gyakran használunk hideg fehér színű fényforrásokat (néha semleges fehérnek nevezve). A hideg fehér fényű fényforrások olyan helyiségekbe használhatóak, ahol valamilyen tevékenységet végezünk és szükségünk van „jól látni a sárgás árnyalat nélkül“. Konkrétan ezeket a fényforrásokat a konyhába, fürdőszobába, folyosóra, esetleg a gyerekszobába vagy irodába ajánljuk.

Nappali fehér – a munkához

A harmadik fényforrás típus a nappali fehér színű. Ezekre a világos, éles fény a jellemző, néha kékes színárnyalattal. Az ilyen fény segít a munkára való összpontosításra és kevésbé fárasztja a szemet (ideális a munkához a számítógépnél). Leggyakrabban az ilyen fényforrásokkal a dolgozó szobákban, irodákban, középületekben és ipari csarnokokban találkozhatunk. Használhatók szintén a sötét helyiségekben, mint például a pincékben.

A színhőmérséklet a döntő

Gyakori kérdés, hogyan tudjuk meg, melyik típusba tartozik a kiválasztott fényforrás? Szükségünk van tudni, hány kelvines, vagyis milyen a színhőmérséklete? A színhőmérsékletet a gyártónak fel kell tüntetnie minden fényforrás csomagolásán. Itt igaz az egyszerű szabály – minél több a kelvinek száma, annál fehérebb vagy kékesebb a fény árnyalata.
 


 

Közép és Észak-Európában az emberek inkább a meleg fehér fényforrásoknak adnak előnyt, míg Dél-Európában a hideg fehér és nappali fényű fényforrások a népszerűbbek.
Mint érdekességről szeretnénk néhány sort irni Andries Kruithof holland fizikus tanulmányáról. Ebben felhívta a figyelmet arra, hogy összefüggés van a szín árnyalata és a megvilágítás intenzitása között. Szerinte az alacsony megvilágítás értékeken az emberek inkább a meleg fehér fényszínt válasszák, míg a magasabb megvilágítási értékeken a meleg fehér és nappali fehér fényt részesítik előnyben. Konkrétan 20 lx megvilágítás érték esetében a 2000K színhőmérséklet a legkedveltebb, 300 lx megvilágítási értéknél a 4000K és magasabb színhőmérsékletet választották a tanulmányban megkérdezett emberek.

Copyright © 1990 – 2017 Lámpák.hu