0
Kedvenc tételek
0

Önnek nincsenek kedvenc termékei.

Bejelentkezés
Regisztráció
Levy banner
Pravý banner

Hívjon minket,várjuk hívását

+36-1-999-6751 (Hé - Pé 7-15:30)
MENÜ
0 0 Ft
10 000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes szállítás!
Kategóriák

Izzók és lámpák történelme

Tamás

Manapság már nagyon egyszerű fel- és lekapcsolni a világítást. De tudja hogy mindezt mi előzte meg és hogy milyen az izzók és lámpák történelme? Amennyiben nem, nálunk most megtudhatja.

Nem akad talán olyan ember, aki naponta legalább egyszer fel és le ne kapcsolná a világítást. Sötétben érkezik haza, reggel sötétben indul útnak. Automatikusan a csillár illetve a lámpa kapcsolójához nyúlunk, vagy manapság még egyszerűbben elég ha megnyomjuk a távirányító  vagy okos telefon gombját és ezzel bekapcsoljuk az intelligens világítótestet, amelyet távolról is vezérelhető. Továbbá, ha az utcán sétálunk, ott az utcai lámpák világítanak. Röviden, a világítást ma már természetes dologként kezeljük. De nem volt ez mindig így. Itt egy néhány információ a világítás történelméről. 
 
 
null 

A lángtól egészen az izzókig és lámpákig

Mint köztudott, az ősi időkben az egyetlen fényforrás a tűz volt. Idővel azonban az emberek rájöttek, hogy csak ez nem lesz elegendő. Megpróbálkoztak tehát  új "fejlesztésekel", hogy megkönnyítsék életüket. Egy ideig a fáklyák lángja megoldotta ezt a helyzetet. Idővel azonban már a  fáklyák sem bizonyultak praktikusnak. Abban az időben kelt életre a gyertya ötlete. Elég volt meggyújtani a kanócot és már égett is a gyertya.  Az új találmányok további próbálkozásainak eredményeként jöttek a lámpások, az elektromos áram feltalálását követően pedig az ívelt lámpák. Nem sokkal később világra jöttek az első izzók. 
 
 
null                       null

Az izzókat Edisonnak köszönhetjük

Ha magáról az izzóról beszélünk, ez tulajdnonképpen egy egyszerű szerkezet, amely az elektromos áram fényre való átalakítására szolgál. A vékony volfrámszál elektromos árammal való felmelegedési elvén műkdödik. Ezt a mai nap is használatos találmányt, izzó néven Thomas Alva Edison fejlesztete tovább és védte le, még 1879-ben. Az első olyan izzó felgyullanása, amely 40 órát is világított 1879. október 21.-i napra tehető. Az első ember azonban, aki feltalálta az izzót, nem más mint Heinrich Göbel, 1854-ben. Attól a pillanattól kezdve, ahogy Edison levédte, az izzók és később a lámpák folyamatos korszerűsítésen estek át. Amint a gyakorlati része, tehát a világítás megoldódott, elkezdtek az izzók  vizuális oldalára is összpontosítani. Ezért aztán az izzókat különféle lámpabúrákba kezdték elhelyezni. A technikai vívmányok előrehaladtával maga a világítás is folyamatosan fejlődött. A hagyományos izzóktól kezdve, melyek kezdetben voltak használatban, egészen  az energiatakarékos, halogén, LED izzók és LED lámpákig.
  
 
null
 
Az idő múlásával  szükség volt kültéri világításra is. Annak megállapításával, hogy a kültérbe nem lehet elhelyezni ugyanazokat a lámpatesteket mint a belső térben, mivel ezek nem megfelelően biztonságosak, el kellet gondolkodni a kültéri lámpatestek nagyobb biztonságáról is. Így tehát elkezdtek gyártani olyan kültéri lámpatesteket, amelyeknek magasabb IP védettséggel rendelkeztek. De mindezt hosszú út előzte meg. 
 
null 
 
Röviden az izzók és a lámpatestek nagy történelmi és technikai fejlődésen mentek keresztül. Tehát ha ma felkapcsolja kedvenc lámpáját vagy csillárját nappalijában, gondoljon arra az időkre amikor az embereknek ilyen lehetőségük még nem volt.  

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Hírlevél regisztráció

Akciók, kedvezmények és újdonságok az elsők között az Ön e-mailjére

Leiratkozás

Copyright © 1994 - 2020 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i