Összehasonlítani
Bejelentkezés
Regisztráció
Levý banner
Pravý banner

Hívjon minket,várjuk hívását

+36-1-999-6751 (Hé - Pé 7-15:30)
MENÜ
0 0 Ft
10 000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes szállítás!
Kategóriák

Biztonság az első helyen

Hírek és közlemények

Tamás

Új lámpákat szerezne be házába vagy kertjébe? Mindenekelőtt ügyeljen a helyes választásra, hogy a lámpák necsak praktikusak és esztétikusak legyenek, de a helyre is ahol el lesznek helyezve és a biztonságra is.

Biztonságosan megvilágított otthon

Új világítótestek beszerzésének több oka is lehet. Pl. hosszú idő után úgy döntött, hogy egy új csillárral lepi meg magát. Vagy először rendezi be otthonát és szüksége lesz rögtön néhány darabra. A világítótestek egy helységben sem hiányozhatnak. Néhány helyen nemcsak a dizájnra szükséges tekintettel lenni, hanem elsősorban a biztonságra.
 
A nappaliba vagy hálószobába szánt csillárok esetében, ami a biztonságot illeti, nincs is min gondolkodni. Azonban ha biztosra akar menni pl. a gyermekszobában a lámpa választásnál elővigyázatosnak kell lennie. Iskolás gyermekek már értelmesebbek és körültekintőbbek. Csecsemők illetve gyermekek három éves korig szinte mindenhez hozzányúlnak amihez hozzáférnek. És azt kérdi mi köze van mindenek a világítótestekhez? Több válasz is van. Gyermekcsillárok közül olyat választhat, amely a legjobban tetszik. Asztali lámpáknál szükséges elővigyázatosabbnak lenni. Ha olyan helyen lesz elhelyezve a lámpa, ahol gyermeke nem éri el, nincs túl nagy gond. Azonban ha a lámpát éjjeli szekrényre vagy közel a kiságyhoz szeretné elhelyezni, vigyázni kell. A fő megvilágítás mellett ajánlatos olyan gyermeklámpát választani, ahol az izzó része nem nyitott és így gyermeke nem égeti meg magát illetve nem fenyegeti az a veszély hogy kapcsolatba kerüljön az árammal. Később már ezeket a dolgokat figyelmen kívül hagyhatja, de az ilyen kiskorú gyermekek esetében bizony erre figyelni szükséges. 
 
null            null
További helységek, ahol szintén a biztonságot szükséges előtérbe helyezni, azok a helységek ahol a világítótestek vízzel vagy nedves környezettel kerülnek kapcsolatba. Itt pl. a fürdőszobára gondolunk. Ide nem minden lámpa alkalmas. A fürdőszobai lámpák esetében fontos hogy a világítótestek magasabb IP védettséggel rendelkezzenek a többi helységben használatosaknál. Alacsony IP védettségű lámpa zárlatot okozhat. Ezért válasszon a fürdőszobai lámpák kínálatából, amelyeknél már ezzel a nedves környezettel számolnak. 
 
null              null
Ahhoz hogy otthona biztonságos és komfortos legyen, a sötétben való közlekedéshez éjjeli irányfényeket is beszerezhet. Amint mozgást érzékelnek azonnal bekapcsolnak és néhány másodperc elteltével ismét kikapcsolnak. Így tehát a biztonságos lámpák mellett, biztonságos lesz pl. a WC-be vezető út is. 

Garázs, pince, műhely

Ezekbe a helységekbe bizony feltétlenül szüksége lesz világításra. Itt igazán kevés a nappali fény. Ezért kétségkívül jó és minőséges megvilágításra van szüksége. Ezekbe a helységekbe magasabb IP védettséggel ellátott lámpákra lesz szüksége. Többnyire nyirkosabbak a helységek és nagyobb a szennyeződés és a por mennyisége is. Ezekbe a helységekbe legajánlatosabbak a különböző ipari vagy garázs illetve pincébe való világítótestek. Alkalmasak nagyobb méretű raktárhelységek és csarnokok megvilágítására, de ugyanúgy otthonában is használhatóak pont ezekben a helységekben. 
 
null                       null

A kültéri világítótestek kiválasztása

Ha családi házban lakik, nagy valószínüséggel van egy kisebb vagy nagyobb kertje is. A lakások viszont többnyire terasszal vagy erkéllyel vannak ellátva. Ezeket a helységeket szintén célszerű helyesen és minőségesen megvilágítani. Nem csak nedvességnek és szennyeződésnek vannak kitéve, hanem vízzel, erős napsugárzással vagy széllel kerülnek kapcsolatba. A kültéri lámpáknak ezért még nagyobb IP védettséggel kell rendelkezniük mint a fürdőszobai lámpák vagy a garázsba alkalmas lámpák esetében. Az IP védettségnek elég nagy értéknek kell lennie, hogy ezeknek az időjárási tényezőknek ellenálljanak. Az összes kültéri lámpáknál bízhat benne, hogy gondoltunk a biztonságra és bátran választhat pont olyan lámpát, amely a legjobban megtetszik önnek kínálatunkból. 
 
null                   null
 
Fontos szempont a világítótestek kiválasztásánál, főleg az ipari lámpák esetében a mechanikai ellenállás mértéke. A mechanikai ellenállás mértékét az IK jel határozza meg, és meghatározza annak a mechanikus energiának az értékét, amelyet egy lámpatest képes elnyelni anélkül, hogy megsérülne. Minél nagyobb az IK paraméter számértéke, annál nagyobb a mechanikai ellenállás (vannak IK00 – IK10 értékek). A gyakorlatban ez a lámpatest mechanikai károsodása elleni védelem, például esés esetén.
 
A biztonságot figyelembe véve érdemes megemlíteni az áramütés elleni védettség szintet. Minden elektromos készülék tartalmaz védettséget áramütés ellen. A védettségi osztályt a 0-3 értékek jelölik, ahol a 0 alapvető védelmet nyújt az áramütés ellen, és az EU-ban nem fordul elő. Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a világításvédelem. Az 1. szint leggyakrabban a közvetlen bekötésű lámpatesteknél található, a 2. szint a kábeles bekötésű lámpatesteknél és a 3.szint az akkumulátoros - elemes lámpatesteknél.
 
Van még egy nagyon fontos dolog ami az ön biztonságát és az egész bekötést illeti. A világítótestek bekötését, melyeket egyenesen a mennyezetre vagy a falra szükséges bekötni, sose végezze egyedül. Minden ilyen tevékenységhez, amelynél kapcsolatba kerülhet az árammal, hívjon szakembert, aki ezt a munkát helyesen és biztonságosan eltudja végezni. 
 
 
 
 
 
 
 

Autor článku:

Tamás
Tamás Ügyfélszolgálati szakértő

Tamás az ügyfélszolgálat munkatársa. Többek között világítási tippek és lehetőségek keresésével is foglalkozik, amelyeket magazinunkban és tanácsadásunkban tesz közzé.

Kérdezzen bármit

Tamás

Tanácsot adunk Önöknek a kiválasztásban és technikai kérdésekben is.

+36-1-999-6751(Hé-Pé, 7-15:30)

Kérdezzen
 
                    

Kapcsolódó termékek

Hírlevél regisztráció

Akciók, kedvezmények és újdonságok az elsők között az Ön e-mailjére

Leiratkozás

Copyright © 1994 - 2021 Donoci, Kft, Minden jog fenntartva. Információ a személyes adatok feldolgozásáról. i